Historie,  Persoonlijk

Sigarenbandjes, kent u ze nog?

Bandjes met diverse bezienswaardigheden

 
Heel, heel lang geleden, kreeg ik van mijn opa sigarenbandjes.
Hij zei tegen mij, wees er zuinig op, want er zitten heel bijzondere bij!

 
De meeste zult u wel herkennen

 
Mijn opa was een streng gereformeerd predikant in een klein dorp en dus vanzelfsprekend regelmatig gastheer. Mijn oma was een goede gastvrouw, maar als heren onder elkaar zaten, zorgde zij alleen voor de koffie of thee met iets lekkers erbij.
In zijn eigen studeerkamer werd dan soms een goed sigaartje gerookt. Of mijn opa meerookte betwijfel ik, want als goed Christen mocht dat natuurlijk niet.

 

Een wel bijzondere voor mij: Koningin Juliana en Prins Bernhard

 

Nu, meer dan 40 jaar verder zitten de sigarenbandjes nog steeds veilig in een schrift.
Heel af en toe bekijk ik ze. Echt veel waarde hecht ik er niet aan. Althans, aan de meeste. Wel aan de herinnering van de speciale momenten, waarop ik in zijn studeerkamer mocht komen. Het was heel bijzonder als je daar mocht komen. Visite kwam tenslotte vroeger vooral in de keuken en als het belangrijk bezoek was, in de woonkamer. Maar in de studeerkamer: daar kwamen maar heel weinig mensen…..
De speciale geur de daar hing, ik ruik hem nog. Een mengelmoes van oude boeken, de geur van mijn opa en de boenwas waarmee de stoelen, bureau, de vloer en andere houten delen regelmatig door mijn oma werden ingewreven.

 

De Pier, toen nog in volle glorie. Dit jaar weer?

 
Zelf heb ik de verzameling nauwelijks aangevuld. Wie rookte er in “mijn tijd” in de stad nog luxe sigaren?
Maar wat zijn ze mooi te zien! Vaak mooier dan postzegels….

Please follow and like us:

Eén reactie

  • Akbar

    Ik kan me herinneren dat ik op straat aan alle sigarenrokers vroeg of ze nog een bandje voor me hadden. De lol ging er af toen m’n grootmoeder een grote doos vol sigarenbandjes meenam uit Amerika. Dat was gewoon teveel in een keer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.