Stadsnieuws

Scheuren in historische panden door herinrichting Noordwal/Veenkade?De komende 2,5 jaar werkt de gemeente Den Haag aan de nieuwe inrichting van de Noordwal- Veenkade, tussen de Paleistuiningang en de Torenstraat. Na 80 jaar gaat de gracht weer open en worden de bruggen in de Torenstraat en bij de Toussaintkade vervangen. Onder het nieuwe grachtdeel komt een volautomatische autoberging voor 160 auto’s.
Een prachtig plan zou je zeggen, althans, voor wat betreft het deel dat de grachten weer zichtbaar worden.
Voor de grachten is het noodzakelijk damwanden aan te leggen. De gemeente heeft besloten deze in de grond te drukken. Het drukken van damwanden is trillings- en geluidsarm. Deze methode zou daarom uitermate geschikt zijn om toe te passen in oude stadskernen en langs monumentale panden, zoals bij de Noordwal-Veenkade.
Helaas, het blijkt toch niet zo uit te pakken. In steeds meer berichten lees je, dat bij een aantal oude panden wel degelijk scheuren in muren en plafonds zijn ontstaan na de start van de werkzaamheden.
Zo ook dit prachtige pand op de hoek van de Veenkade en Toussaintkade. Overal zag ik diepe scheuren (meer dan alleen die je op de foto ziet). Natuurlijk weet ik niet of deze zijn ontstaan door de werkzaamheden, maar ze zien er echt heel ”vers” uit. En meerdere klachten zijn binnengekomen…
GroenLinks heeft vragen gesteld en wil, dat ”het verband tussen de bouw en de scheuren in de historische panden aan de Toussaintkade grondig wordt onderzocht door de schade-expert. Totdat die resultaten bekend zijn, wordt er wat GroenLinks betreft niet verder gebouwd aan de parkeergarage.”Please follow and like us:

Eén reactie

  • gast

    …… “Het drukken van damwanden is trillings- en geluidsarm” …. Komt waarschijnlijk van een ambtenaar achter een bureau. In de praktijk is dit onmogelijk, zonder trilling gaat die wand er nooit in!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.