Uncategorized

Raad van State Kneuterdijk oogt vreemd

Raad van State
Raad van State op Kneuterdijk helemaal scheef?

Fietsend over de Kneuterdijk viel me iets op. De Raad van State zag er wel heel vreemd uit. De stenen waren net iets anders van kleur en liepen helemaal niet “goed”.
Ik besloot even af te stappen om het wat beter te bekijken.

Toen werd het me duidelijk: er zullen werkzaamheden worden uitgevoerd.
Evenals lang geleden toen het Ministerie van Defensie werd opgeknapt, is ook hier een (prachtige) afbeelding van het originele gebouw aangebracht.
Natuurlijk stond ik er wat scheef voor, zodat de stenen fout leken te lopen.
Het is een gebouw vol geschiedenis, zo lees ik op Wikipedia.

Kneuterdijk nummer 22 ligt rechts naast het paleis Kneuterdijk (dat mooie witte pand op de foto) en werd bewoond door Jacob van Ligne. Zijn kleinzoon Lamoraal van Ligne verkocht het pand op 19 december 1616 aan Johan van Oldenbarnevelt, die het aanschafte voor zijn dochter Maria en haar man Cornelis van der Mijle. Na de terechtstelling van Van Oldenbarnevelt werden Cornelis en Maria gedwongen om Den Haag te verlaten. In 1622 verhuurden zij hun leegstaande huis aan Frederik V van de Palts, de verbannen winterkoning van Bohemen.

Na de dood van prins Maurits in 1625 kregen zij toestemming om terug te keren naar Den Haag. Daar betrokken zij een vleugel van hun vroegere woning. Maria werd de inwonende hofdame van winterkoningin Elizabeth Stuart. Frederik en Elizabeth hadden in 1625 het aangrenzende pand 24 bij hun woning betrokken. Het geheel werd in de volksmond het Hof van Bohemen genoemd. Van 1748 tot 1795 was het in gebruik als logement van de Vijf Steden.

In 1983 werden de nummers 20, 22 en 24 samengevoegd voor het kantoor van de Raad van State. Het kantoor werd aan de achterkant uitgebreid en doorgetrokken tot en met het voormalige kantoor van Landry & van Till op Parkstraat 6.

Bruno Bruins
Bruno Bruins (archieffoto)

Dit leidt me direct naar het volgende.
Vandaag is Bruno Bruins beëdigd door Koning Willem-Alexander als staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State.
Nadat hij zijn ontslag had ingediend als minister voor Medische Zorg (en Sport) ging hij aan de slag als interim directeur bij de HTM.
Gisteren was zijn laatste werkdag daar.
Nu is hij dus weer terug naar de politiek, al is het niet in de Kamer.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.