Politiek,  Stadsnieuws

Protest voor Israëlische ambassade


Op maandagavond verzamelden zich zo’n 400 tot 500 ruim 700 (bron nieuwsberichten politie) mensen zich vóór de ingang van het Binnenhof om te demonstreren tegen de aanval van het Israëlische leger op een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza.
Bij deze actie vielen er meerdere doden en ook zouden er tientallen gewonden zijn. Onder de activisten waren twee Nederlanders.
Gelukkig zijn deze actievoerders (nog) steeds ongedeerd al zijn zij gearresteerd en zitten zij in een cel.

Tijdens de demonstratie vertelde een meisje, dat volgens mij een familielid was van de 43-jarige mensenrechtenactivist van Palestijnse afkomst die was meegevaren op het schip, dat zij nog steeds niets van hem had vernomen; de toestand van de twee Nederlanders was op dat moment nog niet bekend.
Het hele Buitenhof werd op een gegeven moment hermetisch afgesloten voor iedereen; zowel voor verkeer als voor voetgangers. Wilde je je van het Buitenhof verplaatsen, mocht dat alleen maar via het Binnenhof.

Er waren diverse sprekers, waaronder Krista van Velzen. Door het geschreeuw waarbij anti-Israëlische leuzen werden geroepen van de menigte waren zij echter niet hoorbaar.

De demonstranten hadden protestborden en een groot doek bij zich, waarmee ze golfden door het op en neer te bewegen; een indrukwekkend gezicht gezien de enorme grootte.

Na enige tijd liepen zij richting de Israëlische ambassade waar de ME al klaar stond.

Even leek het uit de hand leek te lopen toen de demonstranten voorbij de ME wilden lopen richting de ambassade en met spullen begon te gooien.
De ME hield de actievoerders echter hardhandig tegen waarbij het af en toe tot een handgemeen kwam.

Ook Gretta Duisenberg discussieerde met de ME; waarbij het er niet echt zachtzinnig aan toe ging. Vaag zie je haar op bovenstaande crop staan.

Op onderstaand filmpje wat een beetje de sfeer weergeeft is zij ook even aan het eind herkenbaar helemaal links (het verst van mij af).

Please follow and like us:

9 reacties

 • Barry

  Wat ik niet snap als die soort mensen aan het protesteren zijn waarom ze niet ineens met ze alle worden ingesloten. Gelijk allemaal afvoeren en controleren op verblijfvergunning en of paspoort. Ben je niet in bezit, gelijk op het vliegtuig zetten.

 • Ferry

  Dacht je nou echt Barry dat die demonstranten zonder ID naar een plek zouden gaan waar het wemeld van de politie en M E ?
  Bovendien zijn zijn geen “soort” mensen , maar mensen !

 • admin

  @ Madbello Barry en Ferry
  Ja het was immens indrukwekkend daar tussen te staan.
  De woede, wanhoop en onmacht die je voelde.
  Hoe moet het zijn, om hier veilig te zijn, terwijl je weet dat familieleden in de Gaza zo moeten leven?

 • Ferry

  Geen twijfel over mogelijk Gera , het zijn juist de gewone man en vrouw ook in Gaza die de dupe zijn van een politiek spel wat begon in 1948.
  Na de holocaust vond het westen dat er een Joodse staat moest komen , en die kwam er ook.
  Ten koste van het palestijnse volk , dat wel .
  Ondanks alles ben ik net als vele anderen een voorstander van een 2 staten oplossing waarin Israel zich terugtrekt tot de grenzen van vóór 1968 met Jerusalem als internationale heilige stad.
  Andere opties zijn er niet en zeker niet de ideën van Hamas , want dat schiet niet op.
  Hopelijk kan de europese unie eens laten zien dat ze geen tandeloze tijger is en met economische druk op Israel maar tegelijkertijd Hamas overreden tot matiging van hun standpunt wat dan hopelijk is kan brengen wat op vrede lijkt.

 • admin

  @Ferry,
  Helemaal mee eens.
  Alleen Jeruzalem zal een struikelblok worden, aangezien ook de Palestijnen dat als heilige stad beschouwen. Maar wie weet zal ook daar een oplossing voor gevonden worden…
  Helaas ben ik niet erg optimistisch over het verloop zo lang Israel door de Westerse landen als slachtoffer wordt beschouwd (misschien mede door schuldgevoel ten aanzien van de Holocaust?) en door het geloof hun het “beloofde land” gunnen.
  Waarmee ik absoluut Hamas niet goedpraat!

 • SirCumSized

  Ik keur het niet goed hoe Israël omgaat met zijn blokkades bij de Gaza-strook en hun beleid waardoor de Palestijnen geen enkele infrastructuur hebben om zelfstandig te worden.
  Echter de aanleiding van bovengenoemde demonstraties ben ik het helemaal niet mee eens. In dit geval had Israël volgens het internationale (maritieme) recht van Geneve wél de bevoegdheid om het scheepskonvooi met hulpgoederen (….en stokken, stoelen, stafen en messen, jaja het waren hulpverleners?!) tegen te houden en aan boord te gaan. Je moet ook niet gaan “fokken” met het IDL, dit is één van werelds best getrainde legers en ze zijn al tientallen jaren gewend om om te gaan met terrorisme, opstanden en gevaar van buitenaf. Ikzelf denk dat het probleem tussen de Palensteinen en Israël onoplosbaar is , de haat is in tientallen jaren en vele generaties overgegeven en zal niet zo snel “automatisch” verdwijnen?

 • Barry

  Ik wil zeggen tegen die mensen dat prostesteren hier totaal geen zin heeft. Er is geen hond die wat gaat doen omdat jullie hier met een paar man jullie druk staan te maken. Ik zou zeggen pak het vliegtuig naar de Gaza, en ga daar actie houden met een paar 100 man misschien dat er dan iets gaat veranderen.

  Verder heb ik totaal niets met Israel dat zijn ook een stel viezerikken bij elkaar. Want als er iets bij hun word gedaan gooien ze het gelijk maar weer op de zielige tour van de holocaust. Dat terwijl ze nu een van de smerigste landen zijn die er is (vind ik dan).

  Maar ze zoeken het maar fijn uit daarzo het is heel ver van me bed en ik zou er geen minuut minder om slapen. Het is daar altijd al ge-ouwehoer geweest, en veranderen gaat het waarschijnlijk toch nooit

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.