Overweging

Privacy en Facebook

Mijn Facebookpagina nu

 

Facebook.
Velen hebben getwijfeld ermee te kappen sinds de gewijzigde voorwaarden en sommigen zijn druk bezig geweest afbeeldingen of statussen te verwijderen.
Zinvol? Ik vraag het me af. Veel statussen zijn allang opgeslagen en blijven sowieso nog maanden, zo niet jaren opgeslagen.


Neem bijvoorbeeld een afbeelding die ik op mijn blog openbaar zet. Weken of maanden later is deze nog op Google zichtbaar, ongeacht of ik deze definitief wis of niet.
heeft u ooit een Facebook account verwijderd? Ik wel. Weken, maanden later kreeg ik nog berichten of ik het wel zeker wist. Per ongeluk klikte ik op een link, en weer was dit account maanden later nog actief te krijgen.

De angst dat de privacy wordt aangetast is nu ineens evident aanwezig.
Voor mij is dit allang een feit. Sinds 9-11 zijn er steeds ingrijpender maatregelen gekomen om de internetvrijheid in te perken. Nu gaat dit natuurlijk niet alleen hierom, maar ook om makkelijk reclame te maken.
Vanzelfsprekend heb ik onlangs gevraagd of mensen wilden dat een afbeelding van hun moest worden verwijderd op Facebook. Zelf haal ik niets weg: geen zin om daar energie in te steken met daarbij ook de vraag of dat zinvol is.
Met tevens in het achterhoofd, in hoeverre heb je nog privacy tegenwoordig?

Nergens en nooit heb je dat meer.
Wie gebruikt er geen mobiel of iets dergelijks? Alleen al met zo’n apparaat is jarenlang te achterhalen waar jij je bevindt. Zelfs met een prepaid sim (je zal deze moeten opwaarderen en gesprekken zal je ermee voeren)!
Gesprekken en sms’jes worden bewaard. Misschien niet de teksten, maar wel waarheen en naar wie.
Even ter zijde: Nederland is wel het land met de meeste telefoontaps…..

Ga je met het openbaar vervoer, dan krijg je te maken met de ov-chipkaart. Goed, je kan een anonieme kaart aanschaffen. Maar hoe zet je daar geld op? Wil je dan ook anoniem blijven? Dan zal je er altijd contant er geld op moeten zetten. Maar zelfs dan is het reisgedrag nog simpel in te zien.

Dan krijg je de klantenkaarten en zelfs je betaalpas. Het is ongelooflijk wat voor informatie daar wel niet uit gehaald kan worden (en ook wordt gedaan?).

En dan je pc, laptop of tablet. Beseft iedereen wel, wat daar niet allemaal wordt bewaard? Surfgedrag, zoekmachines en zoekwoorden. Je email: deze wordt jarenlang bewaard.
Een webcam: u weet toch dat het beter is deze uit te schakelen of liever zelfs af te plakken?

Camerabewaking: Den Haag is toch wel een stad waar je je nauwelijks “onzichtbaar” kan verplaatsen. Goed, deze beelden zullen niet lang worden bewaard, maar ook dit is een aantasting op je privacy.

Wil je zeker weten, dat je privacy wordt gewaarborgd, zal je alle camera’s moeten ontwijken en geen enkele elektronica meer moeten meenemen onderweg of thuis.
Is dit leefbaar en/of wil je dat wel?
Ik niet.
Mijn Facebook blijft ondanks de gewijzigde voorwaarden staan. Wel zal ik bepaalde foto’s met een copyright tekentje plaatsen, om ervoor te zorgen dat deze niet gebruikt kan worden voor reclame of commerciële bedrijven.
Als ik wel behoefte aan een ruimere mate van privacy krijg, zal ik alles opnieuw overwegen.

Sinds 9-11 heb ik lang nagedacht wat mijn grenzen zijn. Mijn conclusie was, dat mijn vrijheid belangrijker is. Vrijheid van meningsuiting. Maar ook een ander soort vrijheid. De vrijheid die ik voel als ik fysiek niet in staat ben contact te maken.
Internet heeft een nieuwe wereld voor me geopend. Hooguit zal ik beter opletten wat ik waar post en/of like.
Maar daar blijft het voor me bij.

Please follow and like us:

2 reacties

  • Nannette

    Big Brother is watching you en dat is al heel lang zo. Alleen gaat het met de voortschrijdende techniek steeds verder. Privacy is intussen een hol begrip geworden en geldt hetzelfde niet in grote mate ook voor vrijheid. En alles onder het mom van onze veiligheid, ja ja. Ik geloof er niets van.

  • opa water

    Ik maak me geen enkele illusie , de AIVD heeft al sinds lang mijn vingerafdrukken en verschillende foto’s dus ik vind het allemaal wel best….
    Test…. koopt allemaal bij de Media Markt !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.