Koningshuis,  Mens/Maatschappij

Prinses Laurentien en Bert Koenders openen met Haagse scholieren de campagneweek voor het recht op onderwijs

laurentien

Vandaag werd de internationale campagneweek voor het recht op onderwijs voor heel de wereld geopend door prinses Laurentien en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. Deze Onderwijsactieweek wordt georganiseerd door de GCE, Global Campaign for Education. De GCE is een netwerk van 400 (onderwijs)organisaties in 180 landen. Deze organisaties willen door middel van de wereldwijde jaarlijkse onderwijsactieweek (van 23 t/m 27 april) de wereldleiders herinneren aan de gestelde millenniumdoelen; voor 2015 moeten alle kinderen wereldwijd naar school toe gaan.

Dit gebeurde op het Plein in Den Haag samen met meer dan honderd Haagse scholieren.

 

 Laurentien

 

Prinses Laurentien hield een indringende toespraak, waarin ze uitlegde, waarom het zo belangrijk is dat alle kinderen naar school toe gaan (kansen op een beter bestaan), en ze vertelde dat vooral meisjes in veel landen al jong in het gezin moeten meewerken, en daardoor niet naar school kunnen. Maar liefst 80 miljoen kinderen (vaak meisjes) gaan wereldwijd niet naar school.

Ik was enorm onder de indruk van haar toespraak; zo bevlogen en bezield!

 

 wereldbol

 

Na de kortere toespraak van minister Koenders werd een enorme wereldbol over de rode loper gedragen, die prinses Laurentien ondertekende, met een leuze.

 

 tekenen

handtekening

 Education goes to the heart of democracy. Education for all!!

Daarna lieten alle kinderen ballonnen op met een kaartje; prachtig gezicht tegen de blauwe lucht!

 

 ballonnen

 

Toen werd een schoolspel gespeeld; kinderen vroegen aan prinses Laurentien en Bert Koenders een aantal vragen, gericht op onderwijs. Het is een soort triviant, speciaal ontwikkeld voor deze campagne; ook de minister en prinses kregen een eigen spel als cadeau.

 

 tekenen

 

Alle kinderen mochten na afloop hun handtekening zetten op de wereldbol, die begin juni naar de top van de acht grote geïndustrialiseerde landen (G8) in Berlijn gaat, om bij de wereldleiders de roep om onderwijs wereldwijd kracht bij te zetten.

Overigens, Nederland staat dit jaar op de eerste plaats van landen, die zich het meest inspannen voor wereldwijd onderwijs (vorig jaar op de vierde plaats).

Aan prinses Laurentien vroeg ik na afloop, of ik een foto van haar met het spel mocht maken, waarna zij poseerde .

spel

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.