Wijknieuws

Kick Off RolmodellenDe Kerstdagen zijn weer voorbij en iedereen kijkt nu vooruit naar Oud en Nieuw, dus een ideaal moment voor deze blog.
Op 23 december was de Kick Off Rolmodellen.
Hier schreef ik er onder andere al over; deze activiteit had dank zij het succes de belangrijkste veiligheidsprijs in Nederland namelijk de Hein Roethofprijs gewonnen.

Sinds Oud en Nieuw 2008/2009 zijn buurtbewoners van Bouwlust/Vrederust (rolmodellen), sportverenigingen, sportscholen, moskeebezoekers en besturen, gemeente, wooncorporaties, politie, gestart met de aanpak van overlast veroorzaakt door grote groepen jeugd van honderden jongeren of meer, gedurende de jaarwisseling in de wijken Bouwlust en Vrederust. In eerste instantie namen 84 bewoners deel, vorig jaar maar liefst 263 die de politie in het handhaven van de openbare orde en veiligheid assisteerden. Het effect was enorm! Er was nauwelijk meer overlast en de jaarwisseling verliep gezellig en kalm.
Tijdens de nacht verminderde de overlast (vechtpartijen, intimidaties, bedreigingen, autobranden, enorme schades zowel materieel als immaterieel) met een factor 10.De achterliggende gedachte van de Rolmodellen is om weer respect terug te brengen bij de jeugd; dat overlast en intimidatie niet normaal is. Weer een veilige wijk te krijgen waar waarden en normen belangrijk zijn. Jongeren aanspreken op hun gedrag -juist voordat een situatie escaleert- helpt het gezellig te houden.
Juist in deze wijk werken voornamelijk Marokkaanse en Turkse Rolmodellen mee omdat  de meeste bewoners in deze wijken de Marokkaanse of Turkse etniciteit hebben. Omdat met name de Marokkaanse en Turkse bewoners in de media worden afgeschilderd als burgers die niet maatschappelijk betrokken zijn wordt dit beeld hierdoor doorbroken.

Organisaties als de voetbalverenigingen GSC ESDO, HMC, BMT, sportschool Forza FIT, de Turkse moskee AHI EVRAN en de Marokkaanse moskee ANNOUR, jongerenwerkers van St. MOOI en straatcoaches, individuele wijkbewoners, politie, de gemeente Den Haag, de wooncorporaties Haagwonen, Staedion en Vestia, projectontwikkelaar DEZA vastgoed en Jobselection namen allen deel hieraan.Alle organisaties namen het woord tijdens deze Kick Off, waaronder ook een Imam uit de Schilderswijk, die jaloers was op het effect dat deze rolmodellen hadden; hij was gekomen om te kijken en wilde dit eigenlijk ook graag overnemen.

Dit jaar zullen hier nog meer rolmodellen worden ingezet; gehoopt wordt op een nog rustiger en gezelliger Oud en Nieuw.
Op Oudejaarsdag worden door de voetbalverenigingen ESDO en HMC twee zaalvoetbaltournooien georganiseerd in de sporthallen Zuidhage aan de Beresteinlaan en de sporthal aan de Steenwijklaan. Daar zullen honderden jongeren uit onze wijk aan deelnemen. Vanaf 10.00 uur tot 18.00 uur, zal er gevoetbald worden. Er zal een broodje en drankje worden verstrekt. Vanaf 19.00 uur tot 02.00 uur of later is de kantine van ESDO opengesteld voor jongeren. Vanaf 22.00 uur zullen de AHI Evran moskee en de Annour moskee geopend zijn tot 06.00 uur voor diverse activiteiten voor jongeren. Ook kunnen rolmodellen daarbinnen zich even opwarmen en een hapje of drankje toe-eigenen.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.