Mens/Maatschappij,  Wijknieuws

Informatieavond statushouders Zwaardvegersgaarde

informatieavond
René Baron heet iedereen welkom

Gisteravond werd een eerste informatieavond over de statushouders aan de Zwaardvegersgaarde gehouden in het gebouw van de Brede Buurtschool Kleurrijk aan de Ambachtsgaarde.
De aanvang was om 19.30 uur en het was inderdaad behoorlijk druk, al waren alleen de direct omwonenden uitgenodigd.
Met een uitnodigingsbrief en identiteitsbewijs mochten de belangstellenden naar binnen.
Allereerst hield stadsdeeldirecteur René Baron een welkomstwoord. Hij legde uit, dat niet alles bekend was maar dat dit een eerste informatiebijeenkomst betrof. Meerdere zullen nog volgen.

informatieavond
Joris Wijsmuller geeft een eerste uitleg over de plannen van de gemeente

Hierop nam wethouder Joris Wijsmuller het woord.
Hij legde uit, dat Den Haag verantwoordelijk is voor opvang van asielzoekers en statushouders en dat de gemeente bovenop het verplichte aantal nog een aantal mensen zal opvangen.
Op het terrein, dat vroeger eens schoolgebouw was, aan de Zwaardvegersgaarde zouden eerst woonunits geplaatst worden. Na intensief onderzoek is echter besloten hiervan af te wijken. Er zullen prefab woningen neergezet worden, wat als voordeel heeft, dat ook na de periode van 10 jaar deze woningen nog hergebruikt kunnen worden.
Er zal een huismeester worden aangesteld die naast de functie als “conciërge” ook aanspreekpunt zal zijn voor de statushouders, maar ook voor de omwonenden. Overigens is hij niet 24 uur per dag op het terrein aanwezig.
In juni zal het terrein gereed gemaakt worden, waarna met de bouw van de woningen wordt gestart. Eind dit jaar zullen de eerste statushouders hun intrek nemen.

Na de toespraken kreeg iedereen de gelegenheid één op één te spreken met mensen van de gemeente (diverse afdelingen) de wethouder, stadsdeeldirecteur en Vluchtelingenwerk Nederland.
Tijdens de toespraken was hiervoor geen gelegenheid, om de avond geordend te laten verlopen. In de praktijk was dit ook prettig, want de meeste mensen hadden ook wel diverse vragen: zo kon iedereen en elke vraag aan bod komen.

Zelf heb ik lang gesproken met afgevaardigden van Vluchtelingenwerk Nederland.
Zij konden mij vertellen, dat de statushouders 3 maanden intensieve begeleiding krijgen, waarin zij vestiging coaching krijgen, begeleiding met aanvragen van huurtoeslag, uitkering, enz. enz.
Daarna krijgen zij nog tot 9 – 15 maanden begeleiding met betrekking tot inburgering, dagbesteding, werk, het leggen van contacten, sportclub: kortom alles wat te maken heeft met integratie.
Mooi zou zijn, als in de toekomst een soort buddy projecten konden komen, zodat deze mensen de stad (en alles wat er in de stad te vinden is) leerden kennen. Maar dit zou vanuit een andere hoek moeten komen dan vanuit Vluchtelingenwerk.

Waar ik ook benieuwd naar was waren de prefab woningen.
Passen deze in de wijk, of zijn ze kleurrijker, unieker qua uiterlijk.
DSO wist het nog niet precies. Wel was duidelijk, dat het om drie-laags woningen zou gaan (ook omdat die later beter te verkopen waren). Er waren wel plannen ze onderling iets te laten verschillen (bijvoorbeeld de kleur van de steensoort aan de buitenkant van deze kant- en- klare woningen of misschien verschillende kozijnen).
Er zullen 10 woningen worden gebouwd, waarin per huis 15 mensen komen te wonen.
Op de begane grond komt een gemeenschappelijke ruimte.
Voor de bouw zullen, omdat het een vrij groot kavel betreft, waarschijnlijk niet veel bomen hoeven te wijken.

Een andere woordvoerder van de gemeente wist te vertellen, dat het hoogstwaarschijnlijk relatief jonge mannen zullen zijn, al is vanzelfsprekend nog niet helemaal zeker wie er komen te wonen. Maar dit was gelet op de instroom zoals die er nu uit ziet.

Belangrijk was, dat de inburgering zo snel en goed mogelijk zou plaatsvinden.
Dat gekeken werd naar hun vooropleiding: kunnen zij misschien hier een opleiding volgen of afmaken zodat zij zo snel mogelijk hier kunnen werken?
Zo snel mogelijk de taal eigen maken.

Al met al was het een heel interessante informatieavond, die rustig en gemoedelijk verliep. Iedereen kon met zijn of haar vragen terecht en werd goed te woord gestaan.
Joris Wijsmuller beloofde aan het einde van de avond (rond 21.00 uur), dat meer informatieavonden zullen volgen als meer bekend was.

Kijk ook op de speciale site van de Gemeente Den Haag over Statushouders voor meer informatie (deze wordt bij nieuwe informatie geüpdatet).
Maar ook kunt u zich als vrijwilliger aanmelden om hun de weg te vinden: klik daarvoor hier.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.