Historie

Het Romeinse rijk onder een Vinex-wijk

 

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen een modern Haags gezin uit Wateringse Veld en een gezin dat op dezelfde plek woonde in de Romeinse tijd? De tentoonstelling ‘Het Romeinse Rijk onder een Vinex-wijk’ geeft antwoord op deze vraag aan de hand van vondsten die archeologen van de gemeente in de wijk Wateringse Veld hebben gedaan. Gisteren, 4 november opende Wethouder Rabin Baldewsingh de tentoonstelling en presenteerde hij het boek over de opgravingen.

 

 

Archeologen van de gemeente hebben sinds 1995 archeologisch onderzoek gedaan in Wateringse Veld. Daarbij zijn onder andere huisplattegronden, greppelsystemen, een grafveldje, een Romeins dorpje, een weg en mijlpalen opgegraven. Ook zijn diverse gebruiksvoorwerpen gevonden zoals aardewerk, botten van dieren, kralen, speelgoed en munten. De tentoonstelling in het Haagse stadhuis vormt de afsluiting van het onderzoek. Het leven van de bewoners van nu wordt vergeleken met het leven van de Romeinen, en dat levert verrassende overeenkomsten op. Naar school gaan, kokkerellen en de hond uitlaten: ook de Romeinen deden het dagelijks.

 

 

Naast de tentoonstelling is er ook een boek over de opgravingen verschenen: “Bewoningssporen uit de Romeinse tijd in het Wateringse Veld, Den Haag”. Het is een overzichtswerk van een groot deel van het archeologische onderzoek dat vanaf het midden van de jaren negentig door de gemeente is verricht. Het geeft inzicht in de bewoning van het gebied in de Romeinse tijd, de mate van Romanisering en de verkaveling door de eeuwen heen. De publicatie is verzorgd door Hans Siemons en Joris Lanzing met bijdragen van veel anderen.

 

 

De tentoonstelling is van 4 t/m 27 november te zien in het Atrium van het stadhuis. Het Atrium is van maandag t/m zaterdag geopend.

 

Alle foto’s zijn van Richard Mulder (klik); bedankt!

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.