Natuur/milieu

Haagse ooievaars worden ook door de droogte getroffen

Haagse ooievaars
Haagse ooievaars: I can fly!

De droogte die al weken aanhoudt, treft ook de Haagse ooievaars. De jongen zijn dit jaar langer op hun nest gebleven en ze hebben weinig energie om hun eerste vlucht te maken.
In Vogelopvang De Wulp zijn vier jonge ooievaars binnengekomen, waarvan er drie zijn opgeknapt.

Caroline Walta vertelt:

“Het ontbreekt de jonge ooievaars aan de kracht om het nest te verlaten, omdat ze minder voedsel krijgen dan andere jaren. Als ze voor het eerst gaan vliegen, blijkt dat ze moeite hebben om in de lucht te blijven.

Door de droogte kunnen de ouders maar een kleine maaltijd brengen. Het menu van opgroeiende jonge ooievaars bestaat uit regenwormen, larven, kikkers en insecten.
In de dorre velden zijn die nauwelijks meer te vinden. Drinken is ook steeds lastiger bereikbaar, want poeltjes zijn opgedroogd en het water in de sloten staat laag.
(Ook in de Uithof zag ik dat zelf: een nabijgelegen sloot was bijna opgedroogd).

Haagse ooievaar
Jong dat op 20 juli oefende kon afgelopen zondag vliegen!

Jonge ooievaars maken hun eerste vlucht als ze 8 weken oud zijn, maar dit seizoen hebben ze wel 10 weken op het nest gezeten in de verwachting nog wat eten te krijgen. Verder hebben ze dit jaar veel minder tijd besteed aan de oefeningen om de vleugels sterker te maken, daarvoor is het te lang veel te heet geweest.

Het nest ligt ver boven de grond, op een schoorsteen, paal of lange boom. Van de hoogte af fladderen lukt de jonge ooievaars vaak wel. Alleen in de lucht blijven is vermoeiend en eenmaal geland heeft een verzwakt jong niet het vermogen om op te stijgen. De dierenambulance heeft twee uitgeputte jonge ooievaars gevonden in de straten van Den Haag, één in Alphen aan den Rijn en de Haagse Vogelbescherming heeft een verongelukt jong van een flatdak in Mariahoeve gehaald.
Die laatste was niet meer in leven.”

Haagse ooievaars
Caroline Walta gaat met hoogwerker naar boven om jong op te halen

Op één nest, helaas het nest waar ik vaak even keek in De Uithof, zat een jong met zo’n grote achterstand in de ontwikkeling, dat het nodig was om deze er van af te halen.
Normaliter wordt niet in de natuur ingegrepen, maar zo vlak langs de drukke Lozerlaan was het risico te groot niets te doen.

Haagse ooievaars
Jong wordt voorzichtig in de tas gedaan

De Gemeente Den Haag is de vrijwilligers van Vogelopvang De Wulp te gisteren hulp geschoten met een hoogwerker. Ik was op tijd een paar beelden te maken.
Het jong bleek achteraf toch niet levensvatbaar en is in de opvang ingeslapen. Triest, maar helaas, zo gaat het soms. Gelukkig hoeft dit jong geen pijn meer te lijden, want hij had vergroeide poten en vleugels en was zwaar ondervoed.
Het andere jong van dit nest is zelf met succes uitgevlogen, zoals je ziet op de allereerste foto.

Haagse ooievaars
De prachtige opvang van jonge ooievaars, waar ze kunnen wennen en herstellen met soortgenoten. Foto: Caroline Walta

Maar er is ook heel goed nieuws!
De drie jonge ooievaars die de afgelopen tijd verzwakt in Vogelopvang De Wulp zijn verzorgd, bleken eind juli voldoende aangesterkt. Een vrijwilliger heeft ze overgebracht naar de ooievaarsopvang waar de jongen tussen soortgenoten verder kunnen herstellen. Hier kunnen ze langzaam wennen aan de buitenlucht en oefenen met korte vluchten. In augustus kunnen deze Haagse ooievaars de wijde wereld tegemoet vliegen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.