Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Eerste plasticvanger getest voor kust Scheveningen

plasticvanger
Archieffoto van Zeemeerminnenparade voor schoon zeewater

In de diverse media kon je het de afgelopen jaren lezen: de zeeën zijn ernstig vervuild met onder andere plastic. Plastic is een enorm gevaar voor het zeeleven. Giftige stoffen hechten zich op het oppervlak van zeer kleine stukjes plastic, die op de zeebodem terechtkomen en worden opgegeten door vissen. Deze schadelijke stoffen komen op die manier weer in de voedselketen terecht.
Reden te meer, te zorgen dat plastic niet meer in zee terecht komt en wat erin zit zo snel mogelijk wordt verwijderd.
De jonge Nederlander Boyan Slat heeft een Plasticvanger uitgevonden, die met ‘lange armen’ plastic uit de zee vangt.

Boyan Slat, de uitvinder van deze plasticvanger, krijgt voor de kust van Scheveningen een stukje Noordzee toegewezen om zijn uitvinding te testen.
In april is het apparaat waarschijnlijk klaar voor gebruik en zal op zo’n 23 km uit de kust van Scheveningen gestationeerd worden.

Meer dan een jaar geleden opperde Boyan Slat het idee om op strategische plekken in de oceaan reuzeninstallaties te plaatsen met lange, drijvende onderdelen. Door de grote ringvormige zeestromingen zouden afval en onzuiverheden zich makkelijk kunnen ophopen aan de uitsteeksels. Schepen kunnen dat afval dan eenvoudig ophalen en afvoeren.

Om te kijken of de plasticvanger ook goed en heel blijft onder zware weersomstandigheden en hoe het geïnstalleerd  moet worden, mag hij nu een test uitvoeren. De bedoeling is om ook de Grote Oceaan  tussen Californië en Hawaï in 2020 “aan te pakken”. Hier zal een plasticvanger van maar liefst 100 kilometer komen te liggen, waarmee de helft van het plastic afval kan worden aangepakt.
Kijk hier voor een impressie en een foto van zijn uitvinding.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.