Politiek

Deal of the Century: een vredesplan?

Deal of the Century
Petitie wordt aangeboden tegen de Deal of the Century van Trump

Op 29 januari lanceerde Trump zijn “vredesplan” Deal of the Century.
Is dit een vredesplan of is het een toestemming tot verdere annexatie van de Palestijnen.
Ik quote van de site van BNR:
Een deel van de plannen is gelekt via The New York Times. Daaruit zou blijken dat Israël soevereiniteit krijgt over een groot deel van de Jordaanvallei, een strategisch gebied. Daarnaast zou er enkel meer autonomie komen voor Palestijnen die onder controle van de Palestijnse autoriteit staan, die hun wapens inleveren en Israël als staat erkennen.
Op 18 februari stonden meerdere mensen tegen deze Deal of the Century te demonstreren voor de Tweede Kamer.
Zij boden aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal een petitie aan.
De tekst van deze petitie kun je hieronder lezen.

Deal of the Century
groep was verspreid op het Plein, maar niet erg groot

Geachte Kamerleden,

Wij, onderstaande Palestijnse organisaties in Nederland, wenden ons tot de Tweede Kamer met het oog op de zogenaamde “Deal of the Century”, gepresenteerd door de Amerikaanse president Donald Trump samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahoe. Deze “Deal” is in strijd met het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk, evenals met het recht op een eigen staat (met Oost-Jeruzalem als hoofdstad) en het recht op terugkeer en compensatie van de Palestijnse vluchtelingen (zoals in VN-resoluties is vastgelegd). Om die redenen wijzen wij de “Deal” met kracht af.

Wij zijn van mening dat vrede alleen dán bereikt kan worden, wanneer er sprake is van gerechtigheid. Die is in de “Deal of the Century” totaal afwezig.

Voorts wijzen wij erop dat Israël de Palestijnen onderdrukt en Palestina bezet houdt en koloniseert – en niet andersom. Israël maakt zich daarbij schuldig aan systematische schendingen van het internationaal recht. De internationale gemeenschap laat na Israël voor die schendingen ter verantwoording te roepen – ook Nederland en de EU.

Op basis van de “Deal of the Century” wordt Israël voor zijn politiek zelfs beloond: over de hoofden van de Palestijnen heen “schenkt” Trump Israël het bezit over geheel Jeruzalem en over de beste delen van de Westelijke Jordaanoever, terwijl hij het recht van de Palestijnse vluchtelingen nietig verklaart. Palestijnse burgers van de staat Israël worden door voorgestelde grenscorrecties met een vorm van deportatie bedreigd. Door de Haram al-Sharif open te stellen voor joodse extremisten wordt de deur opengezet naar een uiterst gevaarlijke confrontatie tussen joden en moslims (zoals wij die eerder in Al-Khalil/Hebron hebben gezien).

De “Deal of the Century” is daarmee een recept voor nog meer spanningen en geweld. Om bovenstaande redenen hebben Palestijnen en vele anderen de “Deal of the Century” inmiddels met kracht afgewezen.

Zij doen een beroep op politici en regeringen wereldwijd om niet mee te gaan op deze door Washington en Tel Aviv ingeslagen doodlopende weg, maar zich te houden aan de verplichtingen die het internationaal recht van hen verlangt en om elke poging om het internationaal recht hier terzijde te schuiven af te wijzen.

Wij hopen en vertrouwen erop dat u naar de stem van de gerechtigheid zal luisteren. Dat is het beste richtsnoer om politieke uitwegen te vinden uit slepende conflicten en om  meer chaos in de wereld te voorkomen.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.