Stadsnieuws

De Willemsvaart verwelkomt haar 15.000e passagier

Speciale vaart voor een speciale bezoeker

Foto’s: Chris Schram van de Willemsvaart

 

Vandaag was een heel bijzonder moment, want de 15.000ste bezoeker stapte in een boot van de Willemsvaart! Mevrouw Jansen-Winters.
Natuurlijk werd dit gevierd met een speciale vaart.
Stralend weer: een heerlijke temperatuur en zelfs de zon maakten er een feest van.


 

genieten van de vaart en lekkers

 

De route ging van de Toussaintkade naar de Veenkade, het hele rondje zonder klunen.
En natuurlijk wat lekkers: broodjes, koffie/thee en taart.
Een tocht om niet te vergeten.
Wie nog nooit heeft meegevaren met de Willemsvaart; het is echt een aanrader! Want vanaf het water is onze stad zo totaal anders….

 

Hieronder volgt het persbericht van de terecht trotse Chris Schram.

Lekkers wordt aan boord gebracht

30 april 2009, bijna 5 jaar geleden, is de Willemsvaart begonnen als kleinschalige stichting op de Haagse Koninginnegracht. Twee van de oprichters waren eerder al nauw betrokken bij de start van andere Haagse rondvaartorganisaties in 2002/2004 en wilden, zoals we dat in 2009 zeiden  “bewoners, bezoekers en bedrijven” nog meer laten genieten van al het Haagse water tussen stad en strand.

De eerste boottochten gingen vanaf de dam bij de Dr. Kuyperstraat naar Madurodam en de Haringkade. Het schip werd door de oprichters zelf gefinancierd en met deze boot kunnen 9 volwassenen genieten van al het moois dat de stad bieden heeft. In de jaren die volgden heeft de Gemeente op ons verzoek op vele plaatsen in de stad aanlegplaatsen gerealiseerd.
Momenteel kan vrijwel overal in en om de binnenstad worden aangelegd. Van Louwman museum tot Groothertoginnelaan, van Hilton/Panorama Mesdag tot Madurodam en van Laakhaven tot bij het strand van Scheveningen. De Haagse grachten worden weer goed gebruikt.

Toen we in 2008 wilden starten met de Willemsvaart en onze vergunning aanvroegen op het stadhuis werd ons eerst verteld dat het onmogelijk was om er te varen. Toen we vervolgens vroegen waarom het niet mogelijk zou zijn kregen als antwoord “omdat er al 40 jaar niet meer gevaren wordt”..
Dat is inderdaad het grootste raadsel van de stad. Waarom er tussen 1968 en 2009 niemand op het idee gekomen is om vanaf de dam uit de jaren ’60 naar Scheveningen te varen en/of terug. De route is prachtig. Langs de gracht staan monumentale panden, er is heel veel groen en in 2013 ontdekten we een van de grootste geheimen van de stad. Iets waar we in 2014 aandacht aan gaan besteden. Langs deze route is nl. iets heel bijzonders te zien, dat net als de vaarroutes heel lang vergeten is geweest..
Een verborgen monument.
Begin volgend jaar gaan we het =nog=  bestaan van dit lang vergeten monument op bijzondere wijze “onthullen”.
Zoals we de vergeten Koninginnegracht de afgelopen jaren weer bekend hebben gemaakt.

Uiteindelijk was het Wethouder Baldewsingh die ons in 2008 uitnodigde voor een gesprek en aangaf dat er aanlegplaatsen zouden komen in de Koninginnegracht (bij Madurodam en de Koninginnegracht 15). Toen konden we beginnen.
Dat het feit dat er 40 jaar niet over de Koninginnegracht is gevaren, betekent immers niet dat het onmogelijk is en dat heeft de Willemsvaart de afgelopen 5 jaar bewezen. We zijn thans heel dankbaar dat veel mensen met ons mee zijn gevaren en de schoonheid van onze stad hebben gezien vanaf het water.

Er waren hele bijzondere vaarten bij.
Vaarten met de familie Plesman, langs het (ietwat verwaarsloosde) monument en de oude KLM gebouwen, een dame van bijna 100, die me vertelde dat ze de gebouwen langs de Raamweg als 12 jarig kind nog had zien bouwen en hoe het er daarvoor uit had gezien. Toeristen, maar ook mensen die kort na de vaart in het huwelijksbootje zouden stappen.
We varen al jaren naar het Vuurwerkfestival op het strand, met studenten van Laakhaven naar de stad tijdens OhOh Intro en met kinderen naar de intocht van de sint te Scheveningen.

We maakten tochten met passagiers die vrolijke jubilea vierden, maar ook met mensen die nog maar heel even te leven hadden en de stad nog één keer in alle rust vanaf het water wilden aanschouwen.
Soms emotionele vaarten dus, maar altijd mooi en bijzonder. Stuk voor stuk het onthouden waard.

De Willemsvaart is de Gemeente zeer dankbaar voor alle medewerking in de vorm van aanlegplaatsen en het aanbrengen van spiegels natuurlijk al die passagiers die met ons meegevaren zijn. Sommigen al meerdere malen.

Het seizoen is nog niet voorbij. in de herfst zijn er korte vaarten over de diverse grachten.
16 november vaart de Willemsvaart samen met schepen van andere organisaties naar de intocht van de Sint en op 30 november varen we met een ware armada richting Houtrust i.v.m. de start van de viering van  200 jaar Nederland-Monarchie.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.