Boeken

De Spinazie Academie: 125 jaar Haags Huishoudonderwijs

Van ”De Laan” naar de Haagsche en Mondriaan

Vroeger op de lagere school (zo heette de basisschool toen) kon ik in een bepaalde periode moeilijk meekomen. Regelmatig werd ik dan gepest: jij kan altijd nog naar de Spinazieacademie!
De naam werd vaak als scheldwoord gebruikt, maar eigenlijk was deze school helemaal geen ”eitje”.

De huishoudschool Laan van Meerdervoort (Spinazieacademie) heeft een toonaangevende rol gespeeld in 125 jaar huishoudonderwijs in Den Haag. Het markante gebouw aan de Laan van Meerdervoort 211 is nog steeds een tastbaar en levend bewijs en is sinds kort een appartementengebouw.De Stichting Laan heeft contact gezocht met het Haags Historisch Museum met het idee om een boek te maken van het bijzondere archief. Het resultaat mag er zijn!
>Wederom geen echt leesboek, maar een verslag over de 125 jaar ontwikkeling van les in koken en huishouden tot de nieuwe beroepen als Voeding en Diëtiek, Facility management en Facilitaire Dienstverlening.

Heel geboeid las ik het boek.
Prachtige afbeeldingen en wetenswaardigheden maken het tot een speels en informatief geheel.
Geen storende bronvermeldingen in de stukken zelf, maar netjes in zijkolommen geplaatst. Prettig!

Een klein stukje geschiedenis; heel vaag, want veel verklap ik niet.
Op 20 februari 1888 werd in Den Haag de eerste kookschool van Nederland geopend. Deze had tot doel om vrouwen en meisjes uit alle standen en huishoudkunde bij te brengen.
Voeding was destijds voor mensen uit alle standen slecht te noemen; de armere bevolking had weinig en de rijkeren te overvloedig) dus ook ongezond.
Deze school verdween na een conflict in 1898, maar in het daarop volgende jaar richtte mevrouw A.S. Tydeman-Verschoor, oud-directrice van de Haagsche Kookschool, de Huishoudschool Laan van Meerdervoort op.
Zowel intern als extern konden leerlingen de opleiding volgen.

Met een glimlach las ik alle anekdotes. foto’s en stukken geschiedenis in dit boek. Soms met herkenning, soms met een gevoel van opluchting hoezeer in deze tijd het huishouden gemakkelijker is geworden. Ook hoe de emancipatie is uitgegroeid in de afgelopen decennia.
Wie houdt van een stukje geschiedenis, of geïnteresseerd is in hoe zowel de verschillen in rangen en standen vroeger eruit zagen, de maatschappelijke ontwikkeling is gegroeid, hoe voeding en huishouden zich in de ruimste zin zich heeft ontwikkeld is dit boek een aanrader.
Leuk is te lezen, dat ”De Laan” toch zeker invloed heeft gehad in diverse vakken van de Haagsche Hogeschool en het ROC Mondriaan.

Dit boek is een uitgave van De Nieuwe Haagsche en kost 17.95 euro.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.