Boeken

Boekenweek in het Literatuurmuseum

Boekenweek
Mocanie, de fictieve eilandengroep tussen Frankrijk en Engeland uit Pfeijffers verbeelding

Komende zaterdag start de 87e editie van de Boekenweek met als thema een ode aan de eerste liefde. Het is hét feest van het jaar in de boekhandel en bibliotheek. Een bezoek aan het Literatuurmuseum sluit daar perfect op aan. Ilja Leonard Pfeijffer, dit jaar schrijver van het Boekenweekgeschenk Monterosso mon amour, staat vanaf 9 april centraal in zowel een online tentoonstelling als een kleine presentatie in het museum, gebaseerd op het schrijversarchief dat de schrijver, classicus en dichter vorig jaar aan het museum schonk. Daarnaast is Schrijvers & De liefde te zien, een kleine tentoonstelling met foto’s, manuscripten en een enkele liefdesbrief.    

Online expositie: Ilja Leonard Pfeijffers Mocanië
Vanaf 9 april komt op www.literatuurmuseum.nl Mocanië tot leven, de fictieve eilandengroep tussen Frankrijk en Engeland die als kind al aan Pfeijffers verbeelding is ontsproten. Hij heeft werkelijk aan alles gedacht. Van munteenheid tot voetbalteams, van klimaat tot parlementair systeem en van wegen tot een volksklied. Het prachtige dossier over Mocanië maakt deel uit van de grote schenking die Ilja Leonard Pfeijffer vorig jaar deed aan het Literatuurmuseum. Van andere onderdelen – agenda’s en aantekenboekjes – wordt een selectie getoond in het museum. Bezoekers kunnen zich aan de hand van dit archiefmateriaal verdiepen in het persoonlijke leven en de denkwereld van de succesvolle schrijver.  

 Schrijvers & De liefde
De eerste liefdes van schrijvers vormen het uitgangspunt voor de tentoonstelling Schrijvers & De liefde in het museum in Den Haag. Aan de hand van foto’s, manuscripten en een enkele liefdesbrief komen allerlei vormen van liefde aan bod, zoals eeuwige liefde (Leo Vroman en Tineke Sanders), een kalverliefde (Hella S. Haasse en Douwe Radsma), een versluierde liefde (Anna Blaman en Cor Bouterse), een onbeantwoorde liefde (S. Vestdijk en Lies Koning) en een liefde die niet maakbaar bleek (Alma Mathijsen en Kees van Nieuwkerk).  

 Gratis rondleidingen
Tijdens de Boekenweek is er voor bezoekers van het Literatuurmuseum op 10, 12, 13, 14, 15, 16 en 17 april om 11.00 uur een korte rondleiding. Hierbij wordt stilgestaan bij de tentoonstellingen in het museum, maar ook Mocanië komt aan bod. De rondleidingen zijn gratis (in combinatie met een entreeticket), maar reserveren is wel noodzakelijk. Dat kan via info@literatuurmuseum.nl.  

Please follow and like us:

2 reacties

 • Hees Daman

  De naam Mocanië valt natuurlijk op, niet in de laatste plaats omdat het lijkt op Spokanië, het verzinselland van Rolandt Tweehuysen. Zo ook Mocanië, bestaat Spokanië uit eilanden die per veerboot of vliegtuig te bezoeken zijn.

  Quistarfinniy fes Spooksoliy!

  Ofwel:

  Welkom in Spokanië!

  //nl.wikipedia.org/wiki/Spokanië

 • admin

  Wat een vreselijk leuk weetje Hees!
  Ik wist dit niet 🙂
  Ik moest denken aan Startrek, waar ook de Klingontaal werd gesproken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.