Kunst/Cultuur,  Wijknieuws

Bijzonder ritueel Hindoe huwelijk

Vrouwen bij het water aan de Gaarde

 

Het huwelijk zoals wij dat vieren, is vaak totaal anders dan in andere culturen.
Zo was ik gisteren even getuige van de tweede dag vóór het daadwerkelijke huwelijk van een Hindoe-huwelijk. Dit ritueel mag overigens alleen worden bijgewoond door vrouwen, al hebben mannen ook een eigen ritueel.
Bij een Hindoe huwelijk zijn heel veel rituelen, deze zijn erg belangrijk.
De onderstaande tekst heb ik gevonden op deze link: echt bijzonder! De reden wordt dan ook duidelijk, waarom het bij het water plaatsvond.


 

aarde

 
Twee dagen voor het huwelijk vindt bij de Sanatan Dharm matkorwa plaats. Dit is een feestelijk gebeuren, waarbij vrouwen op een schone plaats bij een waterloop (rivier, stroom, beek) een beetje aarde opgraven. Van de aarde maakt men zeven balletjes. Bij het huis van de bruid gaat een deel van deze aarde naar de speciaal voor haar ingerichte ruimte, waar zij later zal worden aangekleed en opgemaakt  De aarden balletjes worden gebruikt als een onderdeel van het huwelijksritueel. De vruchtbaarheid van de aarde – onmisbaar is voor alle leven – wordt gesymboliseerd door de opgegraven aarde: gehoopt wordt, dat dit huwelijk even vruchtbaar zal worden als moeder aarde zelf. De bruid wordt gezien als moeder aarde en de bruidegom vertegenwoordigt het zaad. De plechtigheid van matkorwa wordt alleen door vrouwen verricht.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.