Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Acties HTM mogen doorgaan

Al lang was het aangekondigd; wegens de dreigende aanbesteding van de HTM zouden morgen een aantal lijnen uitvallen.
Omdat het publieksonvriendelijke acties zijn, vroeg het stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam de rechter de actie te verbieden.
De voorzieningenrechter in Rotterdam bepaalde vandaag echter in een kort geding dat de acties gewoon door mogen gaan.
Dit houdt dus in, dat morgen de volgende lijnen niet of beperkt rijden:

Tram
– Tram 10 (spitslijn) en tram 19 rijden de hele dag niet

RandstadRail
– RandstadRail 3 en 4 rijden de hele dag niet

Bussen
– Lijn 18, 22, 24 en 25 rijden de hele dag niet
– Na 20.00 uur rijden er geen bussen meer van HTM

Persoonlijk, al besef ik terdege dat het veel hinder zal opleveren, sta ik achter de acties; een goed openbaar vervoer is en blijft noodzakelijk. Zodra je gaat privatiseren zullen lijnen uitvallen of minder vaak rijden, waardoor mensen zonder eigen vervoer en ook ouderen en minder valide mensen de dupe zijn.
In de Noordelijke provincies waar de privatisering een feit is hoor ik vaak ontevreden geluiden.
Maar dit niet alleen.

Ook Milieudefensie steunt de protestacties van het openbaar vervoer. Zij pleit juist voor méér investeringen in het openbaar vervoer. Dat kan door de miljarden die worden geïnvesteerd in nieuwe wegen te reserveren voor een forse verbetering van comfort en frequentie van tram, bus, metro en light-rail-verbindingen.
De snelwegen rond steden als Rotterdam en Utrecht lopen voornamelijk vol doordat er veel te veel lokaal en regionaal verkeer op rijdt en omdat iedereen tussen zeven uur en negen uur naar het werk gaat. Door te investeren in een moderne infrastructuur voor openbaar vervoer en (elektrische) fietsen kan een groot deel van dat verkeer van de snelweg af, waardoor de knelpunten snel zijn opgelost.
“Zo blijft de Randstad in de toekomst niet alleen bereikbaar, maar ook aangenaam om in te leven, met schone lucht, rust en voldoende recreatiegebieden: een groene metropool,” aldus Willem Verhaak van Milieudefensie.

Please follow and like us:

3 reacties

  • Ferry

    Makkelijk praten voor mij omdat ik een auto heb (zolang het nog kan ) . Maar een goed openbaar vervoer , kleinmazig ook , is essentiel voor mensen die er van afhankelijk zijn.
    Wat heb je aan een hoge snelheids lijn gebouwd met aardgas opbrengsten , waar Jan met de Pet nooit in zal plaats nemen , terwijl juist die gewone man nou net wel afhankelijk is van goed en betaalbaar stads en streekvervoer.

  • Ton

    Die aanbesteding is al uitgesteld.
    En van uitstel komt afstel.
    Die aanbesteding is nu pas over 6 jaar.

    En dat privatiseren gaat gewoon door, maak je maar geen zorgen.
    Als was het alleen maar vanwege het feit dat je straks 19% btw bovenop die ritprijs moet gaan betalen.
    Dat is de échte reden van het perse willen privatiseren.
    Het gemeentelijk energiebedrijf kon je als gemeentelijk nutsbedrijf geen btw berekenen en Eneco nu dus wel.
    We moeten nu zelfs precario betalen voor de leidingen die in gemeentegrond liggen.
    Ik weet niet of het openbaar vervoer wegenbelasting moet betalen, maar dat is natuurlijk wel de volgende stap. Dat komt er dan ook nog bij.
    Verder is de HTM op het ogenblik onverzekerd, want daarom krijg je nooit een cent met dat legertje van advocaten dat er voor zorgt, dat je met lege handen blijft staan.
    Ze moeten straks dus én wegenbelasting betalen én verplicht WA verzekerd zijn. Net als elk ander gemotoriseerd vervoermiddel op de openbare weg.
    Met minimaal 1 ongeluk per dag, kan je wel bedenken dat het een torenhoge premie wordt.
    Die uiteraard ook in je ritprijs terug gaat komen.
    Volgende stap is precario voor de tram- en treinrails en de palen die het elektranet erboven vasthouden. En het argument dat het niet kan omdat het voor het algemeen nut is, gaat niet op want voor je waterleiding in gemeentegrond betaal je ook precario. Dat is 22,80 euro per jaar voor gemiddeld 6 meter leiding voor je deur.
    Dus reken maar uit wat dat tram- en spoorwegnet op moet gaan brengen. Ze zullen wel een grotere schatkist moeten gaan kopen, want ze kunnen het straks niet meer bergen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.