Natuur/milieu

Zonnebloempitten voor de mezen nu het koud wordt

zonnebloempitten
mezen zijn maar wat blij met de zonnebloempitten

De plots koude dagen waren voor mij best wennen.
En helaas, ook ik ben verkouden geworden.
Sinds een paar weken voer ik de vogels bij (voornamelijk met zonnebloempitten): een geweldig gezicht!
Koolmezen en pimpelmezen vliegen af en aan naar de voederhuizen die ik heb opgehangen in de tuin.

Netjes hangen niet meer in de tuin. Ten eerst vind ik ze niet mooi, ten tweede zwerven die netjes (zeker na een storm) rond in de aarde en ten derde kunnen de poten van vogels erin verstrikt raken. Lees maar eens hier.
Ik heb dus een paar prachtige huisjes gekocht en kijk met veel plezier naar buiten: de mezen vliegen af en aan om pinda’s of zonnebloempitten te bemachtigen. Soms doen ze dat via de zijkant en (het meest) vliegen ze in de bak om daarna snel met hun voedsel de boom in te vliegen om de zonnebloempit te verorberen.

zonnebloempitten
Zachte roze bloemetjes van de prunus

De tuin is nog steeds in bloei, ondanks dat het al november is!
Natuurlijk hoort de prunus nu ook te bloeien: elk jaar rond november en in mei zie je de zachte roze bloemetjes. Deze struik had ik ooit bewust gekozen, omdat ik het jaar rond bloemen wilde. En ik vind deze bloemen zo mooi….

campanula
Campanula weer in bloei

Maar niet alleen de prunus bloeit. Ook de campanula’s, en niet alleen deze!, staan nog volop in bloei voor de tweede of zelfs derde keer dit seizoen.
Helaas ook het in mijn tuin woekerende kruipklokje bloeit nog intens. Prachtig, maar liever niet in het gras šŸ˜‰
Zodra het weer het toelaat zal ik deze moeten proberen te verwijderen. Het is een schitterende plant, maar je moet hem in toom houden.

passieflora
Nog steeds bloeit de passiebloem!

Nog steeds bloeit de passiebloem. Dit jaar heb ik hem weinig in toom gehouden en dat was te zien.
Steeds werden de scheuten langer en langer waar steeds weer nieuwe bloemen aan kwamen.
(De passie bloeit steeds op nieuwe scheuten en niet op de oude).
Dit jaar bloeide hij relatief laat, maar niet eerder, voor zover ik me kan herinneren, tot zo laat in het jaar.
Ik hoop dat deze bloemen nog even de tuin blijven sieren. Geeft toch een beetje fleur in de donkere dagen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.