Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Zeemanpand verdwijnt dus ook de Instagrammuur

Zeemanpand
Het Zeemanpand in de Grote Marktstraat

Het Pribapand, bij mij en de meesten vast beter bekend als het Zeemanpand, wordt gesloopt!
Dit stukje is een van de laatste overgebleven plekken aldaar waar nog nieuwbouw mogelijk is. Volgens de huidige plannen komt in het nieuwe complex op de begane grond ‘commerciële ruimte’ voor bijvoorbeeld winkels en horeca, daarboven is plek voor circa 75 woningen.
Toen ik het las, moest ik toch wel even slikken.

ZeemanpandHet Zeemanpand werd in 1963 opgeleverd. In de loop van de jaren heeft het gebouw verschillende gebruikers gehad en is ook het oorspronkelijke ontwerp een aantal keren aangepast. Volgens de gemeente ging het daarbij om ‘kwalitatief matige ingrepen’, waardoor de ‘de oorspronkelijke compositie’ verloren is gegaan. Het is daardoor ook geen monument en het heeft – aldus de gemeente – de voorkeur om het pand te slopen.
Toch zo lang ik het me kan herinneren ziet het er ongeveer zo uit (en ik kom uit hetzelfde jaar!).

Afijn, ik kan me voorstellen dat ook woningen nu erg belangrijk zijn en liever dit gebouw plat dan De Volharding (wat overigens wél een monument is).
Waar ik wel van baal is dat dan de prachtige instagrammuur die is aangebracht op de wanden van de Raamstraat dan ook zullen verdwijnen… Want wat geniet ik daarvan.
Waarschijnlijk wordt volgend jaar al begonnen met de sloop.

Update 29-12
Bij de architect kan je hier een mooie tekening vinden hoe het pand zal gaan worden.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.