Kunst/Cultuur

Winnende kunstwerken De Nieuwe Vermeer te zien

Winnende kunstwerken
Winnende kunstwerken De Nieuwe Vermeer hier in het Mauritshuis (foto Mauritshuis)

Winnende kunstwerken De Nieuwe Vermeer te zien in Mauritshuis en Museum Prinsenhof Delft

Vanaf afgelopen maandag 20 maart zijn de twaalf winnende werken van de tv-wedstrijd De Nieuwe Vermeer (Omroep Max) te zien in het Mauritshuis in Den Haag en Museum Prinsenhof Delft. Zes weken lang brachten zowel amateur- als professionele kunstenaars uit heel Nederland zes verdwenen werken van Johannes Vermeer weer tot leven. De deelnemers van het programma streden tot en met zondag 19 maart in twee categorieën: de meester-schilders en de vrije categorie. Waar de meester-schilders zo dicht mogelijk bij de stijl van Vermeer moesten blijven, kregen de deelnemers uit de vrije categorie juist de vrijheid om een persoonlijke interpretatie te maken.

Experts én vakjury Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis, en Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, begeleidden de deelnemers tijdens het maakproces en besloten uiteindelijk ook wie de winnaars werden in deze creatieve titanenstrijd. De zes winnende meester-schilders hebben met hun talent bewezen de titel ‘de nieuwe Vermeers’ te kunnen dragen. Daarmee wonnen zij een plek in een speciale presentatie in het Mauritshuis die te zien is in de foyer van het museum. De winnende werken van de vrije categorie zijn vanaf 20 maart te bezichtigen in Museum Prinsenhof Delft.

Martine Gosselink, directeur Mauritshuis: ‘Geweldig om te zien dat mensen uit het hele land zich hebben laten inspireren door het werk van Johannes Vermeer. Wat een werk, wat een zweet en (soms) een traan! Er is ongelofelijk hard gewerkt en het resultaat is er dan ook naar: maar liefst zes nieuwe Vermeers die het Mauritshuis mag laten zien aan het publiek‘.

Janelle Moerman, directeur Museum prinsenhof Delft: ‘Fantastisch om te zien hoezeer Vermeer, zijn werk en zijn stad leven en inspireren! Bijzonder om deze werken in Vermeers Delft te kunnen tonen’.

Zes schilderijen van Johannes Vermeer zijn verdwenen, in de loop der eeuwen zoekgeraakt, gestolen of vergaan. Ze staan slechts in een paar zinnen omschreven op oude veilinglijsten. Elke aflevering stond in het teken van één van deze verdwenen werken:

Schilderij Winnaars meester-schilders Winnaars vrije categorie
Een Heer van Stand Nard Kwast Domenique Himmelsbach de Vries
Het Tweede Straatje Kim van den Enden Rafael Martig
Venus, Jupiter en Mercurius Adriaan de Wolf Judith Dubois
Het Concert Carolien van Olphen Joke van Haperen
De Drie Maria’s Yvonne Heemskerk Merel Jansen
Het Zelfportret Maarten Welbergen Eva van der Klei

Op de website //www.maxvandaag.nl/programmas/tv/de-nieuwe-vermeer/ staan alle afleveringen van De Nieuwe Vermeer, informatie over de kunstenaars en een publieksmuseum met nog veel meer Vermeers.

Zowel in het Mauritshuis als in Museum Prinsenhof Delft zijn de winnende werken te zien in de gratis toegankelijke entreegebieden van de musea. Er hoeft geen entreeticket te worden gekocht. In de historische binnenstad van Delft zijn ook creaties uit de vrije categorie te zien. Meer dan honderd werken vullen de ramen van huizen, culturele instellingen en winkels.

De Nieuwe Vermeer, Mauritshuis en Museum Prinsenhof Delft
20 maart-4 juni 2023

Zowel het Museum Prinsenhof Delft als het Mauritshuis organiseren tentoonstellingen ‘rondom Vermeer’.
Museum Prinsenhof Delft toont topstukken van Delftse tijdgenoten van de beroemde meester: www.hetdelftvanvermeer.nl
Het Mauritshuis toont werk van Jacobus Vrel die wordt gezien als een voorloper van Vermeer: www.mauritshuis.nl/vrel

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.