Sport/ontspanning

Kinderen zwemmen in Hofbad dit weekend

kinderen
Kinderen tijdens Ranomi- en Wouda cup zwemmen voor Unicef

Ranomi Kromowidjojo (32) beëindigde profcarrière, maar:
Ik wil alle kinderen het plezier in zwemmen bijbrengen

In het weekend van 1 en 2 april is het Hofbad in Den Haag het decor van de Ranomi Cup (voor ‘minioren’ van 7 tot 12 jaar) en de Wouda Cup (voor junioren tussen 12 en 15). Deze ‘cups’ zijn vernoemd naar Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo en Marcel Wouda, de eerste Nederlandse wereldkampioen langebaanzwemmen.
Meer dan 500 kinderen vanuit heel Nederland hebben zich aangemeld voor dit unieke evenement.


Bij de Wouda Cup (op 1 april) en de Ranomi Cup (zondag 2 april) wordt er gestreden op verschillende bekende onderdelen: rugslag, schoolslag, vlinderslag, vrijeslag en de 4 x 50 meter estafette. Maar er zijn nog meer onderdelen waarop gestreden kan worden, zoals bijvoorbeeld een mattenrace “Hiermee organiseren we twee dagen lang een fantastisch zwemfeest in Den Haag”, zegt Ed de Kievit van de organisatie.

Zwemmen is in Nederland nog steeds populair, maar het aantal jongeren dat lid wordt van een vereniging daalt. Slechts een derde van de gemeenten subsidieert schoolzwemmen. In 1990 bood nog 90 procent van de Nederlandse scholen zwemles aan.
Met de organisatie van Ranomi en de Wouda Cup willen de kampioenen van weleer zoveel mogelijk kinderen inspireren om het water in te duiken. “We willen echt alle drempels wegnemen. Zwemmen is voor elke leeftijd en voor alle niveaus”, zegt Ranomi Kromowidjojo. “Uniek voor dit evenement is dat we geen startgeld vragen aan de deelnemers. Hiermee ondersteunen we de breedtesport”, vertelt Marcel Wouda.

Ranomi Kromowidjojo, Olympisch kampioen in Peking (2008) en Londen (2012), stopte vorig jaar met wedstrijdzwemmen op het hoogste niveau. Zij wil haar passie voor de sport blijven overbrengen op nieuwe generaties. “Toen ik als vierjarig meisje bij het Helperzwembad in Groningen naar binnenstapte, had ik het meteen te pakken”, aldus Ranomi. “Nu wil ik alle kinderen het plezier in zwemmen bijbrengen. Ieder kind verdient het om groots te mogen dromen”.

Ook de 51-jarige Marcel Wouda is – toen zijn profcarrière eindigde in 2000 – actief gebleven in de zwemwereld; als KNZB-coach had hij Kromowidjojo jarenlang onder zijn hoede. Samen organiseren zij nu het zwemweekend in de Hofstad, met hetzelfde doel: jonge zwemmers het plezier laten ervaren dat zij zelf ook altijd hebben beleefd aan de sport.

Hilbert Bredemeijer, wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport: “Sport is ontzettend belangrijk voor kinderen, niet alleen voor hun gezondheid maar het levert ook een belangrijke bijdrage aan hun persoonlijke ontwikkeling. In Den Haag stimuleren wij kinderen om zoveel mogelijk te sporten en bewegen. Geweldig dat zwemkampioenen Marcel en Ranomi zich zo inzetten om kinderen enthousiast te maken voor zwemmen. Graag draagt gemeente Den Haag hieraan bij en stellen wij het Hofbad ter beschikking voor dit evenement.”

Doel van het spetterende weekend: zoveel mogelijk kinderen plezier laten beleven aan de zwemsport in brede zin. Om dat te bereiken, is deelname aan beide zwemcups helemaal gratis! Alle vrijwillige donaties van deelnemers worden gedoneerd aan UNICEF.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.