Politiek

Wim Pijl weggestuurd als weigerambtenaar

Wim Pijl oud-raadslid van de fractie ChristenUnie-SGP, een heel aimabel persoon naar mijn mening en tevens kundig politicus voor zover ik hem ken en (regelmatig) gesproken heb.
Wim Deetman stelde hem in 2000 aan als huwelijksambtenaar.
Wegens zijn Christelijke overtuiging weigert hij op grond van gewetensbezwaren homostellen te trouwen en is dus weigerambtenaar (op één huwelijk na, waarvan hij niet wist dat het een homostel betrof).


In 2000 geen probleem; wilde je homostellen niet trouwen, dan kon je dat op grond van principiële redenen weigeren.
Maar nu heeft hij een Kamermeerderheid tegen; weigeramtenaren mogen niet meer.
En dat is mijns inziens terecht; op grond van geaardheid mag een huwelijk niet worden geweigerd.
De gemeente Den Haag heeft Wim Pijl weggestuurd zoals bekend werd na vragen van Groen Links aan wethouder Karsten Klein. Klein stelt dat het stadsbestuur geen weigerambtenaren accepteert. Dit is ook vastgelegd in de regels voor het aannemen van ambtenaren van de burgerlijke staat.
Het is triest, omdat toen hij in dienst kwam dit nog niet speelde en jammer om zijn ‘persoon’, maar aan de andere kant dienen overheden in dit soort zaken een voorbeeldfunctie te hebben.
Overigens wil hij zijn ontslag aanvechten. Hij zegt zich nu zelf gediscrimineerd te voelen en wil bezien wat zijn juridische mogelijkheden zijn.Please follow and like us:

2 reacties

 • jan

  Wat apart is en blijft is dat Wim ( die ik heb leren kennen als eerlijk, aimabel en integer man) alleen maar heeft GEZEGD!!!!! dat hij zal weigeren! Feitenlijk is het dus nog niet gebeurd!!!
  Bovendien is WIM geen ‘vaste’ trouwambtenaar maar een bijzondere! Dat houdt in dat ze niet 100% worden ingepland maar dat ze gevraagd kunnen worden!!

  Maar ook inhoudelijk is het moeilijk om ambtenaren te dwingen alles te accepteren! Dat raakt het arbeidsrecht! Bovendien kan iemand die trouwen wil trouwen want het werk kan worden gedelegeerd naar andere ambtenaren! De wet kan dus worden uitgevoerd!!

  Ik denk dat de advocaten gehakt gaan maken ven het ontslag, want hoewel gemeente een gesprek heeft gevoerd met wim, het is op basis van iets wat hij NIET heeft gedaan!!

  Maar jammer dat het zo een man moet overkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.