Mens/Maatschappij,  Politiek

Vrijheid voor Syrische Mazen Alhumada

Mazen Alhumada
Actie onder andere voor vermiste Mazen Alhumada

Een blog waar ik lang mee bezig was. In mijn hoofd dan. Want wat is het verhaal indrukwekkend.
En als je dan in diverse andere media hetzelfde leest, dan is het voor mij belangrijk het ook hier te delen. Want naar mijn mening moet er iets gebeuren. Want nog steeds is het niet opgelost. Mazen Alhumada is nog steeds vermist. En de politiek moet wakker worden in deze kwestie.
Een korte voorgeschiedenis.

Syrië kent veel leed. Het regime van Assad zorgt voor veel politieke gevangenen. Ook hier in Nederland.
Ik heb te maken gehad met een aantal mensen uit dit land en weet hoe moeilijk het was voor hun hun land te verlaten. De meesten die ik sprak willen ooit dolgraag terug, maar het is te onveilig.
Mazen Alhumada is een voorbeeld van hoe onveilig het is.

Tijdens de Syrische revolutie werd hij drie keer gearresteerd. De laatste keer werd hij anderhalf jaar in een beruchte martelgevangenis vastgehouden.
Op deze YouTube film kan je zien, wat hem overkwam en hoe hij (en anderen) streed om de kwestie openbaar te maken.
Maar lees ook hier, bij “Wijblijvenhier” over Mazen Alhumada, Hier is ook een verkorte versie van dezelfde film.

Mazen AlhumadaIk quote van deze pagina:
“Mazen Alhumada slaagde erin om Syrië te ontvluchten en kreeg in 2014 asiel in Nederland. Daar raakte hij verstrikt in de bureaucratie. Zijn uitkering werd door de gemeente gekort en na een opgelopen huurachterstand verloor hij zijn woning.
Sindsdien verbleef hij afwisselend bij zijn zus in Nederland en bij zijn neef in Berlijn. Maar zijn toch al kwetsbare mentale gezondheid verslechterde sterk. In februari verdween hij onder verdachte omstandigheden uit Nederland.
Mazens verdwijning leidde tot grote bezorgdheid onder Syrische activisten in Nederland. Ze vrezen dat Mazen onder invloed van Assads inlichtingendiensten naar Syrië ‘gebracht’ is. Het is dan ook ernstig de vraag of ze Mazen ooit nog levend terug zullen zien.”

Tijdens de actie van een aantal Syriërs op het Plein werd mij verteld, dat niet alleen Mazen gevaar loopt. Als hij überhaupt nog leeft, wat werd betwijfeld zo werd bedrukt verteld.
Ook aanhangers van Assads regime hebben politiek asiel gekregen in Nederland.
Dit houdt in, dat ook politieke vluchtelingen hier in gevaar zijn. Of hun familie die nog in Syrië woont.

Het NRC heeft onlangs een uitgebreid onderzoek gedaan, wat je hier kan nalezen. Zij stellen: “Tientallen oud-handlangers van de Syrische president Assad zijn als vluchteling in Nederland beland, tot onrust van vele Syriërs hier. „Dit zijn de mensen voor wie wij zijn gevlucht.”

Natasja Huiberts vertelde mij, dat er nú een multidisciplinaire aanpak nodig is, waarbij onze autoriteiten hard moeten optreden tegen Assad en zijn regime. Anders vreest zij dat Mazen niet het laatste slachtoffer zal zijn. Zij vroeg me, of ik aandacht wilde besteden op mijn blog aan deze zaak.
Want elk beetje aandacht maakt misschien een stukje verschil.
Het kan en mag toch niet zo zijn, dat een politieke vluchteling ook in ons land onveilig is?

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.