Kunst/Cultuur,  Wijknieuws

Haikoot op de Leyweg van Kees van Kooten

Haikoot
Ringo Mollinger druk bezig met de Haikoot

Vandaag werd in opdracht van Henk Augustijn, op de hoek van de Leyweg en de Gramsbergenlaan een nieuwe muurtekst geschilderd door Ringo Mollinger.
Een bijzondere muurtekst, namelijk een Haikoot. Van Kees van Kooten.
Al een paar keer was ik langs deze muur gefietst, omdat ik wist dat de schildering er zou komen. Maar steeds was er nog niets te zien. Vandaag las ik dat werd begonnen, dus ben ik snel op pad gegaan.

Ondanks de pittige kou was Ringo druk bezig op behoorlijke hoogte. Hij wilde de Haikoot zo snel mogelijk af hebben.
Wat is een haikoot?
Ik citeer:
Haikoots waren en zijn schatplichtig aan de haiku – de Japanse versvorm van zeventien lettergrepen, gewoonlijk verdeeld in drie groepjes van respectievelijk vijf, zeven en opnieuw vijf woorden of lettergrepen. Waar de oorspronkelijke haiku overwegend gewijd was aan De Natuur, handelt een Haikoot over van alles en nog wat.”

HaikootWaarom de muurschildering juist op deze muur?
Natuurlijk ook omdat de muur er geschikt voor is.
Maar, nog belangrijker, vlakbij om de hoek in de Vreeswijkstraat groeide hij op. Volgend jaar augustus wordt hij 80 en dat is vanzelfsprekend een reden hem te eren met een gedicht uit zijn bundel toch?
Hieronder de muurtekst:

Liefde is gratis
zij wordt pas onbetaalbaar
zodra je haar hebt

Wil je meer lezen? Kijk dan op de Facebookpagina Muurkoot. Deze is gewijd aan de nieuwe muurtekst in Escamp, Den Haag Zuid-West van Kees van Kooten. Er staat daar ook een interview met de nieuwe burgemeester Van Zanen over deze muurtekst (met zijn favoriete Haikoot).
Henk Augustijn realiseert muurteksten en schilderingen van Haagse iconen. Inmiddels zijn er muren gewijd aan Q65, Golden Earring, Tielman Brothers, Joop Roelofs, The Motions en Shocking Blue.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.