Uncategorized

*"Vreemde eend in de bijt"

Niet alle dieren die in Nederland voorkomen, horen hier oorspronkelijk thuis.
Een aantal vogelsoorten zijn vanuit het buitenland meegenomen omdat ze bijvoorbeeld zo mooi zijn in een vijver in het park. Neem bijvoorbeeld de Nijlgans; een gans die hier niet thuishoort, maar zich aardig (zacht uitgedrukt) aan het vermeerderen is! Zo ook de halsbandparkiet, die ik een paar dagen geleden op mijn log zette; uit volieres weggevlogen en overleeft prima hier in Nederland.
Niet iedereen is het er over eens of dat een goede ontwikkeling is; veel soorten zouden de eigen “inheemse” soorten bedreigen.
Zelfs in die mate, dat onze eigen soorten kunnen uitsterven….


Een overwinterend Veelkleurig Aziatische Lieveheersbeestje, maandag gekiekt.

In de kassen werd om natuurvriendelijker om te gaan met de gewassen het Veelkleurig Aziatische Lieveheersbeestje geintroduceerd. Niet echt de volwassen soort, maar de larve. Het is onvoorstelbaar hoeveel bladluis hij wegeet in zijn leven.
Op zich lijkt dat geen probleem, maar kassen zijn geen gesloten systemen. Dus ook dit beestje heeft zich in Nederland gesetteld. De vermeerdering gaat in zo’n rap tempo, dat hij al in grote delen van ons land aangetroffen wordt. Het probleem bij dit diertje is, dat als er te weinig voedsel (bladluis) is, hij ook de larven van lieveheersbeestjes opeet. Dus ook van onze eigen soorten.
Of er een harmonie tussen de soorten ontstaat, of dat hij een werkelijke bedreiging gaat vormen is de vraag.


Onbekend lieveheersbeestje; ook een Veelkleurig Aziatische Lieveheersbeestje?

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.