Stadsnieuws

Laakhaven

Al jaren (vanaf 2002) is men bezig om de bodem bij de Neherkade/Waldorpstraat/Calandstraat te saneren. Vroeger stonden hier o.a. petrochemische overslagbedrijven en een autosloperij. Tijdens de op- en overslag werd weleens olie gemorst. Daarnaast is er mogelijk uit een aantal ondergrondse tanks olie gelekt.

De grond en het grondwater zijn sterk verontreinigd geraakt.
In de bodem langs de Neherkade, bevindt zich echter een kabel- en leidingennetwerk, waardoor de grond niet afgegraven kan worden.

De sanering geschiedt dus door de grond ter plekke af te graven en te reinigen.

 

 
De stank die daarbij (ook nu nog) vrij komt is enorm! Echt misselijkmakend… Milieuinspecteurs houden in de gaten of de concentraties luchtvervuiling binnen de vastgestelde norm blijven tijden de schoonmaakwerkzaamheden.
Dit jaar wordt begonnen met de bouw van bedrijven aan de Neherkade en Waldorpstraat met daarboven woningen en appartementen die uitkijken op het water.
Fijn is het dat de grond gesaneerd wordt; de groenten van de direkt naastgelegen volkstuintjes zullen een stuk minder zware metalen gaan bevatten (onvoorstelbaar eigenlijk dat hier volkstuintjes (mogen) staan!!!!)
Wat ik me wel afvraag, de grond was zo enorm vervuild, zal het wel schoon worden? Hoe dan ook, een ding weet ik zeker, ik zal er nooit willen wonen!

 

De volkstuintjes; hier op een paar meter afstand van de grondsanering

Please follow and like us:

2 reacties

 • admin

  Nee niet willen wonen Geertje ,maar al helemaal geen groente uit je eigen gezellig volkstuintje eten zeg ! Bah 😕

  Ik wens jullie ook een fijne Zondag

  Geplaatst door: rhodosfriends | 15 januari 2006 om 0:04

  hoi Geertje
  sommige zaken zijn toch niet te geloven? zo kreeg ik deze woning, waar ik nu 10 jaar woon, ik lag ziek op bed, hebben alle leerlingen van mijn jongste dochter haar lokaal het huis opgeknapt, komt ze erachter dat er asbest is verwerkt in het huis..jaja..ik de huisarts gebeld..U kunt die woning rustig nemen mevr de Beij..dus is iedereen verder gegaan met van alles en nog wat!
  In 1998 breekt er brand boven mij uit..ik zat buiten was zomer..de brandweer en alles kwam..ik stond verderop we mochten niet dicht bij wegens het gas..vedraaid nog aan toe komt er een kind naar me toe en vertelde me dat hij op de scanner had gehoord dat er asbest vrij was gekomen..kun je je dan voorstellen dat ik en ook mijn dochter door het lint gingen? Er was ook ambulance..die mevr kwam naar mij toe en zei Komt U maar met mij mee want u bent longpatiënte..nou nee dus ik wilde niet mee, waarom..ik ben zo op de politie afgestapt en heb gevraagd of er werkelijk asbest vrij was gekomen..ik moest me echt van die man stilhouden…word weer boos hoor..mocht en kon later mijn huis niet meer in..alles was even zwart en nat..
  Ik zeg nu nog steeds tegen de woningbouw ;;Hoezo geen asbest;;
  Het leed wat geleden is kunnen ze me niet vergoeden..maar ik had dus wel gelijk..in 1999 werd er casco-herstel gedaan en ik maar foto’s nemen..waarvan? Van de asbest verwijdering..Hoezo geen asbest
  lieve geertje fijn weekend gewenst!
  Liefs Maya 😀

  Geplaatst door: Maya | 15 januari 2006 om 0:18

  Nee zou er ook niet graag wonen.

  Bij ons hebben ze op het terrein van de voormalige vuilverbranding zonder te saneren een kinderspeelplaats gemaakt.
  Ook niet erg slim denk ik.
  Bij navraag is het niet gevaarlijk zolang je maar niet in grond zit, en dat met kinderen???

  Oh ja natuurlijk mag je me linken, ik zet jou er ook even bij.

  Geplaatst door: Leidse Glibber | 15 januari 2006 om 0:31

  Ik zou er ook niet willen wonen Geertje!!! Maar helemaal geen groente uit dat tuintje eten. Alhoewel, je weet ook niet wat er met het voedsel is gebeurd wat wij dagelijks naar binnen werken!!

  Geplaatst door: sebbo | 15 januari 2006 om 11:24

  Goede middag Geertje..
  Ik snap echt niet dat er mensen die tuintjes ook nog gebruiken??Ik zal; er niks van nemen maar ik begrijp jou wel als je zegt hoe kan het nu eigenlijk helemaal schoonworden!!nooit denk ik.
  Fijne schone zondag xxxxjes 😉 Tineke

  Geplaatst door: Tineke | 15 januari 2006 om 12:16

  Goedemiddag, snap niet dat mensen daar dus vergiftigde groenten verbouwen, wisten ze dit niet?/ beetje vreemd?? sjee..

  hey lieverd, geniet lekker van het zonnetje vandaag! soep ga ik vandaag proevenn hihi..
  heelv eel leifs, dikke knufffffffffffff

  Geplaatst door: Daantje | 15 januari 2006 om 14:04

  Maar hier is het nu bekend, hoeveel onbekende verontreinigde gebieden zijn er nog verder in nederland. Want het komt iedere keer boven water als er iets nieuws gebouwd gaat worden.

  Geplaatst door: befana | 15 januari 2006 om 16:32

  Nee, ik zou ook voor de eer bedanken. Je vertrouwt het toch nooit meer. Waar ik woon gaan ze nu ook huizenbouwen op een voormalig terrein van eengasfabriek. De bodem is gesaneerd. het heeft jaren geduurd maar nu gaat het toch gebeuren. Ik blijf maar zitten waar ik zit. Fijne avond nog, gr. van Rietje 😉 😀

  Geplaatst door: Rietje | 15 januari 2006 om 20:21

  Bah nee ik zou er niet willen wonen. Kijk maar naar de geschiedenis van verschillende plaatsen waarvan later pas bekend werd dat ze op giftige grond zaten enzo. Brrr. En ik wil ook geen groente uit zo’n tuintje.

  Geplaatst door: Emmelinda | 16 januari 2006 om 10:26

  Nou, aan de groenten uit die volkstuinen zou ik me oog niet wagen. Sowieso gezien de verontreinigde lucht die er standaard in de grote steden hangt, maar helemaal niet vanwege die grond. Jakkes…

  Geplaatst door: Dolf | 16 januari 2006 om 12:24

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.