Persoonlijk,  Wijknieuws

Vrederust een achterstandswijk?

Onze mooie kleindochter

 

Vanmorgen was het zover.
Het allereerste bezoek van het consultatiebureau aan Cheyenne en onze dochter.
Een verpleegkundige nam alles door: de gegevens van mama en papa en de prachtige nieuwe wereldburger.
Het was een vriendelijke verpleegkundige en ik moet zeggen, dat het beeld dat ik van het consultatiebureau toch wel veranderde na al mijn ervaringen met mijn eigen kinderen hiermee.
Toch schoten even mijn ogen vuur na een opmerking van haar tijdens het introductiegesprek.


 

Vrederust: een prachtige wijk vol diversiteit en groen

 

Want wat zei zij?
“u woont tenslotte in een achterstandswijk”.
Dat schoot bij mij echt in het verkeerde keelgat.
Na zo veel werk, gemeenschapsgeld en moeite door het wijkberaad, diverse andere instanties, waaronder de gemeente en wij persoonlijk dit een achterstandswijk te noemen?
Hoe kan je een dergelijk stempel op een prachtige wijk drukken?
Het is een Prachtwijk of een Krachtwijk, prima, maar geen achterstandswijk.
Vrederust is een wijk met potentie. natuurlijk gebeuren er minder leuke dingen, maar er zijn zo veel mooie gebieden en de laatste jaren zie je zo’n enorme vooruitgang in de wijk.
Toen ze zag dat zowel mijn man als ik het uitlegden en eigenlijk boos waren, zwakte zij haar opmerking wat af.

Please follow and like us:

12 reacties

 • linda

  Ik werk in Vrederust en vind het geen achterstandswijk… Eerder de schilderswijk.

  Ja ok, er wonen veel buitenlandse mensen, en er wonen veel mensen die niet heel veel geld te besteden hebben maar daarom is het toch geen achterstands wijk?

  Ik zie nergens een bouwval van een huis, ik zie nergens een bult afval slingeren wat er dagenlang ligt, ik zie nergens auto’s staan die op sterven na dood zijn…

  Vrederust achterstandswijk?

  Nee, zeker niet!!! Het gaat juist vooruit in mijn ogen.

 • Geertje

  Klopt Bibi: vrederust is prachtig!
  Zou er niet graag weg willen…

  En Linda, inderdaad, je hebt helemaal gelijk.
  Er wordt heel hard gewerkt het een mooie wijk te maken en te houden.
  Zelfs de sociale cohesie gaat met sprongen vooruit vind ik.

 • Dyana

  ACHTERSTANDSWIJK?Weet zij wel hoe hoog de huur is voor bijna alle woningen hier!betaal je groen en blauw hier,dit is zelfs een luxe buurt hoor,kijk bij woonnet-haaglanden hoeveel mensen er reageren om hier een woning te kunnen krijgen,is een populaire buurt,TOEVALLIG!

 • Geertje

  Mijn ogen schoten ook vuur Dyana….
  Maar het probleem is vaak dat ze wijken op één grote hoop gooien en geen onderscheid maken.
  Vrederust is geen achterstandswijk. En dat heb ik haar heel duidelijk gemaakt.
  Inderdaad, dure huurhuizen en hele dure koophuizen: winkelpanden met een behoorlijke huur.
  Met deze opmerking stigmatiseer je Vrederust enorm, en dat mag en kan niet, zeker omdat het niet klopt!

 • Senad

  Onze wijk is inderdaad een achterstandwijk. Niet als Schilderswijk maar op de goede weg om dat te worden. Statistiek is iets anders dan subjectieve gevoel. De waarheid onder de ogen zien: Kijk maar hoeveel auto’s worden in brand gestoken, hoeveel overvallen en inbraken worden gepleegd? Hoeveel mensen met lage opleiding wonen in onze buurt? Hoeveel werklozen zijn? Viezigheid op straat? Ik had het graag ook anders willen zien, maar werkelijkheid is anders. Ik hoop dat wij nooit een Schilderswijk zullen worden: wij wonen tenslotte aan het eind van de stad. En dus hebben geluk dat de natuur gebied aan de andere kant is. Hoewel, met die Polenhotel…

 • Geertje

  @Senad,
  Verwar ook jij niet Bouwlust en Vrederust met elkaar?
  Ja, inbraken zijn er inderdaad, maar de laatste tijd zijn er behoorlijk minder overvallen.
  Auto’s die in de brand worden gestoken dito.
  Vuil op straat: het qwordt keer op keer netjes weggehaald.
  De gemeente is minstenss twee maal per week bezig de straten toonbaar te maken.
  In Vrederust zijn prachtige dure koop- en huurwoningen.
  Sorry, maar ik kan vrederust echt geen achterstandswijk noemen.
  Dat er problemen zijn ben ik met je eens. En dat er (verborgen) armoede is ook.
  Maar ook zijn er veel rijkere gezinnen en veel ondernemingen die floreren.
  Ben het echt absoluut niet met je eens.
  Vergeleken met een jaar of 5 geleden is het alleen maar verbeterd.

 • Senad

  @ Geertje
  Het liegt er aan hoe je het ziet: positief of negatief. Je hebt gelijk, ik woon niet zo ver weg, in Bouwlust, maar als ik loop (of fiets) door Vrederust zie ik eigenlijk geen wezenlijk verschil. Ik woon hier sinds 1994 en ik heb veel veranderingen meegemaakt (in negatieve zin, te verstaan). Ik vond toen nog een nette wijk, schoon en met mooi ingerichte voortuinen en balkons. Een wijk met veel sociale cohesie. Het is allemaal een beetje achteruitgegaan, willen wij dat toegeven of niet. Als je van positieve kant bekijkt is er geen enkele wijk in Nederland echt een achterstandswijk. (vooral als je dat vergelijkt met getto’s uit Amerikaanse films). Zelfs in Schilderswijk en Transval heb je nieuwbouw (zelfs veel) en er wonen rijkere gezinnen.
  Ik breng nu mijn dochter naar de Houtwijkse basisschool omdat zij op oude school steeds vaker thuis kwam in verwarring dat er zo veel verschillende talen waren gesproken, behalve Nederlands. Jammer is het. Zou ik zelf graag willen verhuizen, maar ja, waar vind je nog goedkope woningen als hier. En ik ben verliefd op Uithof, dat wel.
  Groetjes

  PS Mijn Nederlands is niet helemaal perfect, sorry.

 • Geertje

  @Senad
  Wij kwamen in 1999 in Vrederust wonen en ja, vergeleken met nu is het een enorm verschil.
  Wij woonden daarvoor in Moerwijk: en wat een verademing was dat.
  Inderdaad, wij hadden het geluk om in een buurt te komen, waar mensen nog op elkaar letten (hier in Vrederust dus). Er ook op elkaars kinderen werd gelet.
  Helaas werd de criminaliteit groter: daarmee ben ik het met je eens.
  Zowel mijn man als ik hebben er heel hard (samen met politie, wijkberaad, woningcorporaties. gemeente en burgemeester -toen nog Deetman-‘ voor gestreden de wijk weer leefbaar te krijgen.
  De afgelopen jaren is het resultaat echt zichtbaar.
  Zeker nadat veel nieuwbouw is gepleegd en bepaalde mensen uit huis zijn gezet.
  Je hebt gelijk: perfect is het niet.
  Maar ik voel me veilig en durf echt ‘s avonds buiten te lopen zonder over mijn schouder te kijken.
  En ja, dat er veel culturen wonen: zo is het nu eenmaal. Ikzelf heb daar totaal geen moeite mee. Het is jammer dat er inderdaad niet strenger op wordt gelet dat de voertaal op scholen Nederlands hoort te zijn. En het is jammer, dat veel ouders de moeite niet nemen deze taal zich eigen te maken.
  Maar aan de andere kant, in mijn straat wonen ook veel gezinnen die zelfs binnenshuis alleen maar Nederlands spreken en waarvan de kinderen alleen deze taal kunnen spreken.
  Onze straat is onlangs gerenoveerd, en het resultaat is zichtbaar; alles ziet er weer een stuk mooier uit. Ik hoop dat ook de andere woningen die oud zijn opgeknapt zullen worden, zodat de hele wijk weer een positieve uitstraling krijgt.

  Een vogelwijk zal Escamp in zijn totaliteit nooit worden.
  Maar ik zou daar zelf ook niet willen wonen!
  Ik hou van een “volksbuurt” en besef dat hieraan ook nadelen aan zijn verbonden.
  Maar wat is deze omgeving mooi!
  De Uithof )waar ook ik heel veel kom), het Zuiderpark, al het groen, de wateren, de ecologische zone, de volkstuinen: ik kan wel uren doorschrijven: puur egnieten!
  Voor mij is Escamp het mooiste stadsdeel van Den Haag.
  Dat er vannacht veel criminelen zijn opgepakt ben ik erg blij mee. Het zal hoogstwaarschijnlijk een hoop verdriet en leed besparen.

  En wat betreft je Nederlands: geweldig!!!

 • bert

  Door Vrederust maar steeds een achterstandswijk te noemen, creëer je een stigma.
  Probeer eens positief over de wijk te schrijven.
  Het is ook beter voor de verkoop van nieuwbouwwoningen, die nu maar leeg blijven staan omdat mensen hier niet willen wonen, we moeten opletten dat Vrederust geen dumpplaats wordt van alleen probleemgevallen. Dat is in de Schilderwijk ook gebeurd en is dan niet meer terug te draaien.
  De laatste 3 jaar heb ik veel verbeteringen gezien, en als we er met zijn alleen de schouders onderzetten dan wordt het een prachtwijk waar we met plezier wonen
  Dus iedereen aan de slag om er een mooi jaar van te maken
  ook de gemeente moet eens ophouden met het dumpen en beter gaan spreiden van probleemgezinnen want daar is de Schilderwijk kapot door gegaan.
  Ik heb daar een hele leuke jeugd gehad waar kinderen de kans hadden zich te ontwikkelen, en ja geef kinderen is wat meer de ruimte om zich uit te leven en niet te gauw klagen over overlast

 • Senad

  Ik heb jouw blog onder mijn favorieten en kom ik regelmatig terug, voornamelijk voor nieuws uit onze buurt of stad. Ik bewonder jouw optimisme en positivisme en ik ben blij dat er nog mensen zijn zoals jij, mensen die zich willen inspannen voor een betere en lefbare wijk.
  Groetjes

  Senad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.