Mens/Maatschappij,  Wijknieuws

Villa Escamp Literair presenteert Joris LuyendijkIn Villa Escamp wordt maandelijks een Literair Café gepresenteerd.
Op 25 februari presenteerde Villa Escamp Literair Joris in een uitverkochte zaal.
De voormalig Midden-Oosten correspondent ging dieper in op het onderwerp ‘Journalistiek van de 21ste eeuw’ waarbij gekeken werd in hoeverre kritische journalistiek eigenlijk mogelijk is.
Vanzelfsprekend werd ook dieper ingegaan op alle onrust in het Midden Oosten, waarbij ingegaan werd op de vraag of democratisering in deze gebieden überhaupt een haalbare kaart is en op welke termijn.
Het zal een proces zijn van decennia.
Probleem is sowieso dat mensen zich nauwelijks kunnen voorstellen wat democratie en vrijheid inhoudt, evenals wij ons niet kunnen voorstellen hoe het is om niet vrij te kunnen spreken zonder angst, dat een ander doorvertelt wat wij voor kritiek hebben.

Ook is corruptie “normaal”. De salarissen zijn zo vreselijk laag, dat alleen door omkoping men kan rondkomen.
Scholing is bar slecht. Ook dit wordt mede door omkoping in stand gehouden. Een leraar die een belachelijk salaris verdient, kan alleen maar rond komen, door een hoger cijfer te geven door middel van omkoping…
Met daarbij natuurlijk het probleem dat op de hoge posten de “geijkte” bestuurders zitten; hoe wil je die allemaal vervangen in een korte tijd? En zijn er wel de gewenste mensen voor?Ook vroeg hij zich af, wie allemaal wel vóór hervormingen waren. We zien beelden van grote groepen mensen die op straat het aftreden eisen, maar verhoudingsgewijs (gezien de grootte van de bevolking) gaat het om kleine aantallen. Pers wordt nauwelijks getolereerd, dus een goed objectief beeld krijgen we niet.
Het zou interessant zijn om als journalist, zoals nu in Libië, door de straten te lopen, om te zien welke televisie mensen aan hadden; welke zenders. Dan zou een beter beeld verkregen worden. Nu is alle informatie gespitst op de pleinen waar gedemonstreerd wordt.

Het Westen heeft zich nooit “druk” gemaakt om de situatie in het Midden-Oosten en Zuid Afrika. Integendeel zelfs; het heeft de situatie in stand gehouden uit eigen belang. De olie, schijnstabiliteit maar ook de positie van Israël. Het is een illusie te denken, dat een dergelijk groot gebied een staat als Israël zal gedogen in een nieuwe situatie. Zo’n klein gebied in een dergelijk grote “overmacht”. Willen wij als Europa en de V.S. wel een “nieuwe wereld”?
Tsja.

Voor nog een aantal foto’s klik hier.

Please follow and like us:

Eén reactie

  • Annette

    Dank je Gera voor de mooie plaatjes! En dat me met Joris hebt vastgelegd.;-))
    Zoals altijd weer picasabello. Tot de volgende keer, Liefs Annette

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.