Kunst/Cultuur

Vervolg exit stadsdichter Harry Zevenbergen

Hier schreef ik al over de stadsdichter Harry Zevenbergen, die opeens maar tot en met mei 2009 mag blijven.
Omdat ik er meer over wilde weten, heb ik contat gezocht met hem en kreeg van de Stichting Stadsdichter de volgende uitleg:

Op 23 december kwam er bij de Stichting Stadsdichter in plaats van een kerstpakket een brief van de gemeente. In die brief geeft voormalig wethouder Klijnsma aan dat de Gemeente Den Haag niet verder wil met het stadsdichterschap. De huidige periode wordt afgerond en daar blijft het bij als het aan het College van ligt. Dit besluit kwam als een donderslag bij heldere hemel. Tot de komst van deze brief zijn er nooit signalen geweest van de wethouder dat ze moeite had met de manier waarop het Stadsdichterschap werd vormgegeven. Integendeel, de evaluatie in maart 2008 was positief en ook in een tussentijdse rapportage in juli liet de wethouder zich positief uit. (De brief is te vinden op de website van de gemeente onder kenmerk: BOW/2008.610-RIS 1566409).

In september zou er een definitieve evaluatie volgen op grond waarvan een besluit zou worden genomen over een vervolg van het Stadsdichterschap. In dat geval zou in mei een opvolger worden benoemd. De evaluatie liet op zich wachten en heeft ondanks herhaalde verzoeken van Stichting Stadsdichter nooit plaats gevonden. 

In de brief worden een aantal niet of nauwelijks onderbouwde redenen gegeven:  

1. De door de Stadsdichter opgezette activiteiten zouden te kleinschalig zijn en onvoldoende uitstraling hebben.

Dit is in strijd de woorden van de wethouder in de brief  aan de raad van 8 juli. Hierin zegt ze: “Harry heeft zich actief ingezet en goed de media weten te bespelen.” En dat klopt, er is volop aandacht geweest in de pers voor de uitgevoerde projecten. Met name aan Dichter op Locatie en Stadsdichter Junior werd ruim aandacht besteed in de media. Daarbij komt de Stadsdichterskrant die driemaal per jaar verscheen en in een oplage van 5000 door de stad verspreid werd.

2. Het Stadsdichterschap zou niet zuiver literair zijn.

Dat klopt maar dat is ook nooit de intentie geweest. Het stadsdichterschap zoals het is aangenomen door de gemeente, had een veel bredere opzet dan dat. In de taakomschrijving stond duidelijk dat het bij deze functie om meer zou gaan dan het schrijven van gedichten. Zowel in het plan als bij de presentatie van de plannen in juni 2007 was duidelijk hoe de Stadsdichter zijn functie zou invullen. De manier waarop de plannen zijn uitgevoerd was vervolgens geheel in lijn met de voornemens.

3. De activiteiten zouden zich teveel begeven op het gebied van educatie en amusement.

Educatie was een klein onderdeel van de door Stichting Stadsdichter geïnitieerde activiteiten. Wat de wethouder met amusement bedoelt is ons onduidelijk. De reeds bij punt 1 aangehaalde projecten vallen daar in ieder geval niet onder. Wanneer optredens onder de categorie amusement vallen, dan is er amusement geweest.

Natuurlijk laat Stichting Stadsdichter het er niet bij zitten, het bestuur vecht het besluit aan. Groen Links heeft in AD/HC verklaard dat het Stadsdichterschap een succes was en voortgezet moet worden. Na het kerstreces gaan zij het onderwerp op de agenda zetten van de gemeenteraad.

Verder kijken we naar meer manieren om ons pleidooi voor de voortzetting van het Stadsdichterschap kracht bij te zetten. Ondertussen gaat de Stadsdichter gewoon door met zijn werk.

          De tweede serie van Dichter op Locatie is bezig en de resultaten daarvan worden in april gepresenteerd in de vorm van een tweede bundel die verschijnt bij Uitgeverij de Brouwerij.

          Van januari tot en met maart is via Kosmopolis de Georgische dichter Nikoloz Dzjordzjaneli te gast bij de Haagse Stadsdichter. Tevens is deze Georgische dichter de vijfde dichter in het Dichter op Locatie project en zal hij samen met de Stadsdichter optredens doen en verschillende workshops en masterclasses geven.

          In januari en april gaat de Stadsdichter naar twee verschillende basisscholen voor Stadsdichter Junior.

          In januari en april komen nummer vijf en zes van de Stadsdichterskrant uit.

          In het voorjaar gaat ´Dichter op de WC´ van start, met gedichten op wc´s van openbare gelegenheden.

          Voor ´Stadsdichter over de Vloer´ is de Stadsdichter uit te nodigen voor optredens in de huiskamer, in het buurthuis of in andere intieme settings.

          Verder staan er nog tientallen optredens op het programma.

          Is een serie poëzieclips te zien bij Den Haag TV.

 

 

Wordt dus weer vervolgd; David Rietveld (Groen Links) gaat met andere partijen praten en zet het in januari/februari op de agenda van de Gemeenteraad. Een definitief besluit is er nog niet.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.