Stadsnieuws

Vertrek laatste schip Norfolkline uit Scheveningen

Zaterdag 25 november voer het laatste schip van de Norfolkline door de haven van Scheveningen, na daar ruim 40 jaar gevestigd te zijn.

Voortaan is Vlaardingen de haven van deze schepen.

Architect Filip Mens wilde dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en organiseerde daarom een feestelijk afscheid en riep iedereen op dit laatste schip uit te zwaaien.

Op het stormachtig Schevenings Zuidenhavenhoofd stonden zo’n duizend mensen langs de kade terwijl het gigantische schip, begeleid door heel veel kleinere schepen door een gordijn van water dat van de kades en een schip van de kustwacht werd gespoten; een prachtig gezicht.

norfolk

Langzaam werd de Maersk Anglia kleiner en kleiner tot het buiten het zicht was verdwenen. De schepen die hem de haven uit hadden begeleid, keerden een voor een weer terug.

Het uitzwaaien werd gevolgd door een symbolische ceremonixeble overdracht van de Norfolk Line naast het terrein van dit bedrijf in het bijzijn van wethouders Henk Kool (Scheveningen) en Hans Versluijs (Vlaardingen), organisator Filip Mens en directeur Thomas Woldbye van de Norfolk Line. Laatstgenoemde gaf beide wethouders een schip op schaal.


Achter de microfoon Hans Versluijs, daarnaast Henk Kool, Thomas Woldbye en Filip Mens

 De  speeches van de heren werden even onderbroken door een man van Platform Inspraak Ontwikkeling Norfolkterrein (NIOD) die de microfoon plotsklaps pakte, om aandacht te vragen voor havengebonden werkgelegenheid, en de in hun ogen ongewenste plannen voor het vrijgekomen terrein (het smaakparadijs, de hoge torenflats en vijfsterrenhotel met zwembad aan zee. Ook het verplaatsen van de visserijsector naar dit terrein zou “het hart uit Scheveningen wegsnijden” na het vertrek van de rederij.
Even werd geprobeerd de microfoon af te pakken, maar hij mocht zijn verhaal afmaken en papieren uitdelen.

 Na het formele deel kon iedereen in het gebouw de plannen die er liggen inzien.

Ben je benieuwd naar de plannen, kan je ze in het IJspaleis bekijken.

Scheveningen zal er de komende jaren totaal anders uit gaan zien; Duindorp is al een gebied waar de slopershamer enorm heeft huisgehouden. Twee betrokken Scheveningers hebben daarom een site gemaakt met betrekking tot het havengebied; klik hier om het te bezoeken.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.