Kunst/Cultuur

TodaysArt 2016 weer op Spuiplein

TodaysArt
Kunst in Atrium in 2010

Over precies twee weken gaat het Haagse festival voor hedendaags experiment op het gebied van muziek, kunst en digitale cultuur van start. TodaysArt 2016 keert na twee edities in Scheveningen terug naar het stadshart met een avontuurlijk weekend vol performances, club avonden, installaties en interventies. Eerder kondigde TodaysArt projecten en optredens aan van o.a. Pantha du Prince – The Triad,Dopplereffekt + Antivj, NONOTAK en Paula Temple. Hierbij presenteert TodaysArt installaties, het filmprogramma en interventies die TodaysArt gedurende het festival uitvoert om het Spuiplein over te nemen.

Het festival opent op de vooravond van de eerste bouwwerkzaamheden die uiteindelijk het Spuiplein zullen transformeren tot het beoogde Haagse ‘Cultuurforum’. TodaysArt 2016 is het startpunt van een groter project genaamd ‘RUIMTE’ dat een rol zal spelen in de ontwikkeling van het gebied en het plein tijdens de gehele bouwperiode en in aanloop van de grootschalige verbouwing van de Tweede Kamer. Dit project is geïnitieerd door TodaysArt, architecten Bureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles], ontwerpbureau Collective Works, life extension service Refunc in samenwerking met de Gemeente Den Haag en vele andere belanghebbende. Het is de eerste stap in het herdefiniëren van het Spuiplein als ruimte voor nieuwe ideeën en discussies over het gebruik van publieke ruimte, haar toekomst en de processen die nodig zijn dit te bereiken.

Voor het festival wordt het Spuiplein omgebouwd tot levensgrote maquette. Het middelpunt van deze maquette is een klein plein, geïnspireerd op de Griekse agora’s waarin onze democratie en markt zijn ontstaan. Op het plein, fungerend als festivalhart wordt een viertal agora’s geplaatst die tijdens het festival dienst doen als podium voor gesprek en performances. Tegelijkertijd zijn dit de studieobjecten die worden ontwikkeld voor de langere termijn.

TodaysArt
Hiroaki Umeda zal ook weer optreden met fenomenaal dans- en lichttechniek show

Het programma dat zich af speelt in deze agora’s is geënt op vraagstukken en experimenten in relatie tot het gebruik, de toekomst van de publieke ruimte en de veranderende wereld waarin wij leven. Met in het programma performances en talks van onder andere; Failed ArchitectureElma van Boxel + Kristian Koreman en Nora Turato. Het Spuiplein biedt ook podium aan een reeks van sociale experimenten en interventies van onder andere James Bridle met Drone ShadowChristian Falsnaes met Justified BeliefsLa Jetée met Friction Atlas en ook de open call winnaars  Pablo Calderón Salazar, Rebekka Kiesewetter, La Jetée, Marginal en Parasite 2.0. Ook dienen de Agoras als ontmoetingsplek en zullen gedurende het festival transformeren tot een café, ‘outdoor stage’, een plek om uit te rusten of en passanteen gesprek over de toekomst van de wereld te voeren.

Aan de overkant van het Spuiplein naast Theater aan het Spui, in Filmhuis Den Haag presenteert TodaysArt een filmprogramma bestaande uit korte films van opkomende internationale en Nederlandse makers en kunstenaars. Ook het filmprogramma is geïnspireerd op de ontelbare wijze waarop individuen zich verhouden tot en invulling geven aan de publieke ruimte. In het doorlopende filmprogramma op vrijdag en zaterdag zijn onder andere films te zien van Liz Magic Laser, PWRRanda Maroufi en Margaret Haines. Tevens draait Werner Herzog’s nieuwste film Lo and Behold en presenteert Floris Kaayk een live performance van het project The Modular Body.

Voor alle bevestigde artiesten, kijk op de website van TodaysArt. 

Tickets
Festival Pass – Weekend  – €45
Support Pass – Weekend (Full Festival Pass + Extra bijdrage voor het festival) – €100
Festival Pass – Dag (vrij of zat) – €25
Ticketshop: www.todaysart.nl/2016/tickets/

Online
Festival website: www.todaysart.nl
Facebook: www.facebook.com/todaysart
Twitter: www.twitter.com/todaysart
Vimeo: www.vimeo.com/todaysart

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.