Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Theo Jansen geëerd met Cultuurprijs van Den Haag

Theo Jansen
Theo Jansen: archieffoto

Kunstenaar Theo Jansen heeft de Cultuurprijs van de stad Den Haag ontvangen. De stad eert Jansen vanwege de bijzondere verdiensten die hij heeft geleverd op het gebied van beeldende kunst, met Den Haag als uitvalsbasis en het strand als werkruimte.
Jansen is vooral bekend geworden met zijn strandbeesten: creaties van pvc-buizen die zelfstandig voortbewegen op het strand.
De prijs die bestaat uit €50.000 euro werd op 15 januari in het Gemeentemuseum door wethouder Joris Wijsmuller aan de Theo Jansen overhandigd. De prijs mag de winnaar naar eigen inzicht mag besteden, bij voorkeur aan een bijzonder (kunst)project in Den Haag.

Over Theo Jansen

Theo Jansen werd in 1948 in Scheveningen geboren. Hij studeerde natuurkunde in Delft maar verliet de opleiding om beeldend kunstenaar te worden. De eerste jaren begon hij met schilderkunst, maar in 1980 maakte hij voor het eerst een object. Een UFO die over Delft vloog.

Strandbeesten
En lopen maar!

Strandbeesten

Jansen raakte steeds meer geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie en probeerde met de computer ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Sinds 1990 houdt hij zich bezig met het ontwerpen van strandbeesten, creaties van pvc-buizen die zich met behulp van luchtdruk uit PET-flessen zelfstandig ‘wandelen’ op het strand. De strandbeesten bewegen op de wind, kunnen zand verplaatsen en loopbewegingen maken.
Zelf heb ik Theo Jansen en zijn strandbeesten mogen zien in 2013. De strandbeesten lijken klein, maar het is onvoorstelbaar hoe kolossaal ze toch zijn en hoe mooi ze wandelen langs de kustlijn.

Over zijn werk verscheen in december 2014 het fotoboek Strandbeest: The Dream Machines of Theo Jansen van de Russisch-Amerikaanse fotograaf Lena Herzog. Zij volgde Jansen 7 jaar en fotografeerde tijdens het maken van zijn strandbeesten.
Jansen’s werk is over de hele wereld tentoongesteld. Maar is ook regelmatig in zijn thuisbasis Den Haag te vinden. Zoals in een grote tentoonstelling in de Elektriciteitsfabriek in 2014. Jansen woont en werkt in Den Haag.

Bron: Gemeente Den Haag

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.