Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Tentoonstelling 10 jaar homohuwelijkOp 1 april 2011 is het 10 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk in Amsterdam door toenmalig burgermeester Job Cohen in de Stopera werd voltrokken. Een enorm belangrijk moment voor de homogemeenschap in Nederland en de rest van de wereld.
Terecht, want is het niet vanzelfsprekend, dat je kan trouwen met een partner van jouw keuze?
Waarom zou je niet mogen trouwen, als jij toevallig valt op iemand van je eigen sexe?

In het IJspaleis is nu tot en met 5 september een tentoonstelling van 10 jaar aan trouwfoto’s van homo’s en lesbiennes: kiekjes uit het familiealbum, trouwreportages, gekke foto’s en traditionele foto’s. Naast informatie en interviews vormen deze foto’s het hart van de tentoonstelling en geven een goed beeld van de verschillen binnen de homogemeenschap.

Buiten het vieren van het 10 jarig feit, is het denk ik ook een goed moment aandacht hieraan te besteden gezien de vele berichten in de media dat homo’s minder geaccepteerd lijken.
Voor meer informatie kijk hier op de site van de gemeente.Please follow and like us:

3 reacties

 • Frances van Rijn

  Bezoek ook eens de site //www.samenuitdekast.nl met hieraan verbonden het Meldpunt Homodiscriminatie. Hieronder het ontstaan en de doelen van deze site.

  Ontstaan

  De oprichters van Samen uit de Kast hebben ieder in de woonsituatie te maken gekregen met vormen van discriminatie, bedreiging, intimidatie of fysiek geweld. Ze vonden herkenning en steun bij elkaar. Ze bespraken hun dossiers en deelden de processen waar ze in terecht kwamen. Ze ontdekten dat na het doen van een aangifte het veel energie kost om daders veroordeeld te krijgen en hun geschonden gevoel van veiligheid terug te krijgen. Ze ontdekten ook dat er van alles mis gaat bij politie, gemeente, OM en instanties tussen het moment van aangifte en aanpak daders. Dit ondanks mooie wetgeving en tal van politieke statements!

  Doelen

  1. Samen uit de Kast ondersteunt homomannen en lesbische vrouwen die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, intimidatie of fysiek geweld.
  2. Samen uit de Kast stimuleert homomannen en lesbische vrouwen aangifte te doen van discriminatie, bedreiging, intimidatie of fysiek geweld.
  3. Samen uit de Kast stelt zich ten doel een actieve bijdrage te leveren ter voorkoming dat homomannen en lesbische vrouwen ten gevolge van discriminatie, bedreiging, intimidatie of fysiek geweld hun identiteit inleveren danwel verbergen.
  4. Samen uit de Kast informeert, adviseert en ondersteunt desgevraagd politie, OM, overheid en organisaties (lokaal, regionaal en landelijk) over hoe bescherming tegen discriminatie, bedreiging, intimidatie of fysiek geweld van homomannen en lesbische vrouwen verbeterd kan worden.

 • Erik

  Wat heb ik aan een feestje over het homohuwelijk als ik en mijn vriend samenwonen en weggepest worden en de politie aangiftes negeert?

 • Geertje

  @Frances
  Dank je voor de aanvulling!

  @Erik
  Het is vreselijk dat je dit moet meemaken!
  Dit is onder andere wat ik bedoelde met de laatste alinea; het zijn tekenen die ik meer lees en hoor om me heen.
  Goed dat je dit hier bevestigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.