Sport/ontspanning

Stefan Rusch winnaar Wouter Duinisveld Award 2018

Stefan Rusch
Stefan Rusch, de Europees kampioen Wheelen, wint de Wouter Duinisveld Award 2018. Foto: Richard Mulder.

Europees kampioen Wheelen Stefan Rusch is winnaar Wouter Duinisveld Award 2018

Stefan Rusch, die afgelopen jaar in Berlijn Europees kampioen Wheelen werd op de 100 meter in de klasse T34, heeft de Wouter Duinisveld Award 2018 gewonnen. Hij kreeg de Haagse sportprijs voor gehandicapten in Caesar Spa + Fitness Resort overhandigd uit handen van wethouder Richard de Mos. Andere genomineerden waren paradarter Arie van der Rassel, die derde werd op het WK Paradarts in Bridlington, Engeland en Renske van Beek, die tweemaal de vierde plaats behaalde bij het parasnowboarding op de Paralympische Spelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Renske van Beek en Arie van der Rassel wonnen de prijs al eerder, maar waren dit jaar vanwege hun aanhoudend goede prestaties opnieuw genomineerd. Ga voor meer informatie over Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten naar www.stichtinghsg.nl.

Wouter Duinisveld, de winnaar van de eerste editie en sindsdien naamgever aan deze prijs, las als juryvoorzitter het juryrapport voor, waarin ook de prestaties van winnaar Rusch werden uitgelicht. Rusch, gespecialiseerd op de 100 en 200 meter wheelen, sprinten in een rolstoel, werd op 22 augustus Europees kampioen op de 100 meter, in de klasse T34, in Berlijn. In 2012 won hij ook al goud bij het EK in Stadskanaal. De Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten steunt Rusch sinds 2017. “Dat zijn prestaties sindsdien met sprongen vooruit zijn gegaan, ligt volledig aan hemzelf en aan zijn geweldige coach Paul Wernert”, aldus Duinisveld.

Richard de Mos, wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak & Sport bij de gemeente Den Haag, prijsde voordat hij de winnaar bekend maakte nog even de inzet van Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten: “Dit zijn mensen die zich hard maken voor inclusief sporten, ik krijg daar een heel warm gevoel bij. Ik ben dan ook blij dat we bezig zijn met het Haagse Sportakkoord. Iedereen heeft er immers recht op te kunnen sporten, ook zij die een beperking hebben”. Daarna overhandigde de Mos de Wouter Duinisveld-plaquette aan de trotse winnaar Stefan Rusch.

Stefan Rusch
Richard de Mos met Femke Hoogelander, Bob Lausberg en Ikar Klem ©Richard Mulder

Jeugdprijzen voor jonge racerunnertjes en judoka
Voordat de Wouter Duinisveld Award werd uitgereikt, werden namens het jeugdfonds van de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten ook nog andere speciale prijzen uitgereikt. Zo ontvingen de racerunnertjes Femke Hoogelander en Ikar Klem uit handen van Hans Willink een cheque om hun deelname aan het Europees Kampioenschap Racerunnen in Denemarken mede mogelijk te maken. Ook de negenjarige Bob Lausberg, die als judoka droomt van deelname aan de Paralympische Spelen en daarvoor buitenlandse toernooien bezoekt, werd hiermee beloond.

Sportprijs voor bowlers met identieke namen
Anneke van Zanen-Nieberg, onder andere kandidaat-voorzitter van het NOC*NSF en bestuurslid van het organisatiecomité van de Special Olympics Nationale Spelen 2020, reikte een prijs uit voor sporters met een verstandelijke handicap. De sporters die tot winnaars werden verkozen, waren Martin Kroeze uit Delft en Martin Kroeze uit Den Haag. De heren wonnen samen goud bij het onderdeel bowlen tijdens de Special Olympics Nationale Spelen in 2018.

Jan Rust, eigenaar van Sportcentrum Rust in Den Haag werd door Hans van Os, eigenaar van Caesar Fitness + Spa Resort, in het zonnetje gezet en ontving een verwenarrangement voor twee personen, vanwege zijn tomeloze inzet voor sporters met een beperking.

De Wouter Duinisveld Award is een initiatief van Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten. De winnaar vertegenwoordigt alle Haagse sporters met een handicap.

The Hague Disability Darts Invitational wordt in 2020 European Championships Paradarts
Aan het eind van het officiële gedeelte had voorzitter Hans Willink nog een nieuwtje te melden: “Ons jaarlijkse The Hague Disability Darts Invitational, het internationale dartstoernooi voor gehandicapte darters, zal volgend jaar de European Championships Paradarts 2020 heten. Het wordt een driedaags toernooi met zowel landenwedstrijden, als individuele en wordt gehouden van 8 tot en met 10 mei. Deze data zullen sommigen aanwezigen bekend in de oren klinken, omdat dit eveneens het openingsweekend van de Invictus Games betreft. Het EK Paradarts is een toernooi in samenwerking met de Invictus Games en wordt één van de side-events die de gemeente rond de games wil organiseren”.

Russ Strobel van de wereldbond van paradarters, WDDA, zei: “Als voorzitter van WDDA spreek ik mijn voldoening uit over het feit dat paradarts een samenwerkingsevenement is met de Invictus Games in 2020. De Europese Kampioenschappen Paradarts die dan worden gehouden, laten de mogelijkheden zien, die er momenteel zijn binnen het darts voor mensen met een handicap”.

Ian Flack, Sale en Marketing Directeur van het Engelse dartsmerk Winmau, dat het evenement ondersteunt, zei in een reactie: “De inclusie van darts, als een samenwerking met de Invictus Games 2020 en het ontstaan van de eerste Europese Kampioenschappen Paradarts, is zulk positief nieuws voor de sport. Onze dank gaat uit naar alle betrokkenen van de WDDA en de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten voor het realiseren van deze droom”.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.