Politiek,  Stadsnieuws

Stedenbanden met onder andere Juigalpa verbroken vanaf juli 2010

Hier (klik) berichtte ik over de mijns inziens foutieve informatie, die in het AD/HC stond ten aanzien van de ‘Feestende Huffnagel”.

Het onderwerp dat in deze raadsvergadering zou worden besproken was de Stedenband die Den Haag heeft met onder andere Juigalpa.

Misschien zijn er mensen die gedacht hebben, dat ik tegen deze stedenband was en deze niet belangrijk zou vinden. Dit is zeker niet het geval!

Ik wilde alleen een naar mijn mening foute berichtgeving rechtzetten.

Ondanks de crisis en alle daarmee gepaard gaande ellende die menigeen hier in Nederland en Den Haag doormaakt, kunnen we toch wel stellen, dat we nog steeds enorm rijk zijn! Zeker als je kijkt naar Juigalpa.

Een stedenband, die al duurt vanaf 1984 zomaar “weg te gooien”, die zo veel goeds heeft gebracht aan de bevolking van dit land, verdwijnt binnenkort helaas.

Ontwikkelingshulp is volgens mij niet alleen noodzaak, maar ook een “visitekaartje” voor een stad die zich wil profileren als “Stad van Recht en Vrede”.

 

 

Hier een korte verslaggeving, grotendeels overgenomen van SIS Den Haag:

Sinds 1984 hebben Den Haag en Juigalpa een stedenband.

Nadat Nicaragua een aantal decennia lang gebukt ging onder een dictatuur kreeg de bevolking in de jaren tachtig de kans om deel te nemen aan democratische verkiezingen. Om dit proces te ondersteunen startte Den Haag in 1984 een stedenband met Juigalpa.

Hoewel het steeds beter gaat in Juigalpa heeft de bevolking de steun van Den Haag hard nodig. Nicaragua is één van de armste landen van Midden-Amerika. Ruim 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Met de steun van de Haagse bevolking kan Juigalpa door maatschappelijke projecten en kennisuitwisseling bouwen aan een betere toekomst. Door de intensieve samenwerking met lokale organisaties in Juigalpa komt het geld terecht op de plek waar het nodig is.

Helaas, in zijn vergadering van donderdag 11 juni stemde de raad in met de nota Verleiden en Verbinden (hier na te lezen in PDF)                                    
Een meerderheid van de raad vond de beëindiging van de stedenbanden met Warschau en Juigalpa echter wel abrupt, deze zou op 1 januari 2010 aflopen, nam daarom een motie aan waarmee de beëindiging van de stedenbanden doorschuiven naar juli 2010.

 

Alhoewel de videoboodschap van María Helena Guerra (onderaan vertaald weergegeven dank zij SIS.nl), burgemeester van Juigalpa, indruk maakte op de Raad en het College, leidde deze niet tot de gewenste onafhankelijke evaluatie van de SIS. Afgelopen donderdag werd door de meerderheid van de fracties in de gemeenteraad besloten dat de subsidiëring van de SIS wordt beëindigd.

De ingediende motie om de stedenband eerst door een onafhankelijke partij te laten evalueren alvorens een beslissing te nemen over de voortzetting van de stedenband, werd met 16 tegen 26 stemmen verworpen. GroenLinks, CDA, SP, HSP, IslamDemocraten, CU-SGP en Solidair Nederland stemden voor deze motie, de PvdA, D66 en VVD stemden tegen.

 

Stemmen

In maart volgend jaar mogen we weer naar de stembus; misschien dat de dan winnende partijen deze stedenband weer kunnen herstellen? Ik hoop het, want we leven in één wereld; dat kleine stukje welvaart wat dit kost, geeft zo veel geluk in andere landen. Met daarbij dat het geen weggegooide ontwikkelingshulp is; je hoort vaak genoeg dat door organisaties veel aan de strijkstok blijft hangen. Wat ik heb gelezen en gezien is dat hierbij niet het geval!

 

 

Hieronder de ingesproken videoboodschap van de burgemeester van Juigalpa, María Helena Guerra:

 

Graag wens ik jullie een heel goede dag en groet ik speciaal mijn collega-burgemeester van Den Haag en de leden van de voltallige gemeenteraad.

 

Ik ben Maria Helena Guerra uit Juigalpa. Vrienden in Nederland, als burgemeester van Juigalpa wil ik jullie op de eerste plaats bedanken voor alles wat Den Haag voor Juigalpa heeft kunnen betekenen gedurende de 25 jaar van de stedenband. Deze stedenband leeft werkelijk in de harten van de bevolking van Juigalpa, en heeft bij ons een speciale plek. We

hebben in Juigalpa immers allemaal kunnen zien wat de resultaten van onze samenwerking tot nu toe zijn geweest.

 

De stedenband is voor ons véél meer geweest dan alleen materiele ondersteuning. Natuurlijk is het zó, dat vanuit Den Haag in al die jaren meer dan vier miljoen euro is bijgedragen aan de ontwikkeling en het welzijn in onze stad. En als ik hier naar de lijst kijk van alle projecten die jullie ondersteund hebben, dan concludeer ik dat daar alle sectoren van onze gemeenschap hier in Juigalpa in betrokken zijn.

Den Haag heeft steun gegeven aan scholen, aan ondernemers, aan cultuur, aan gezondheid, aan kleinschalige landbouw. En als ik het over onderwijs heb, dan spreek ik van zowel basis als middelbare scholen. Want jullie hebben veel bij gedragen aan het onderwijs. Veel kinderen en wijken hadden geen schoolgebouw, en jullie hebben deze scholen samen met ons, in de talrijke bouwbrigades, gebouwd. Andere wijken hadden geen gezondheidspost en jullie hebben ons geholpen die neer te zetten. En vandaag de dag zijn worden die posten druk bezocht door de mensen die problemen hebben met hun gezondheid en hulp zoeken.

Ook de ouden van dagen in Juigalpa zijn niet vergeten. Den Haag heeft ons bejaardenhuis ondersteund. En sprekend over ondernemers, jullie hebben ons midden en klein bedrijf ondersteund met een fonds waar microkredieten uit worden verstrekt.

Kortom, als ik alle projecten zou opnoemen die door jullie ondersteund zijn en alles wat Juigalpa heeft kunnen bereiken dankzij de ondersteuning van Den Haag, dan zou ik aan de 5 minuten die mij zijn toebedeeld echt niet genoeg hebben. En laat ik ook de gehandicapte kinderen en zeker ook onze vrouwenorganisaties niet vergeten. En natuurlijk, de erkentelijkheid in Juigalpa voor Den Haag is erg groot.

 

Maar… ik wil jullie nu graag uitnodigen om tóch nog eens goed stil te staan bij onze zaak en de beslissing die jullie gaan nemen. Is het echt waar dat jullie willen gaan stoppen met deze stedenband? Ik vraag u, burgemeester van Den Haag en ook jullie, raadsleden van Den Haag, is het nu echt rechtvaardig om zo’n mooie band en zo’n langdurige vriendschap te verbreken? Een relatie tussen twee partners, een samenwerkingsverband dat 25 jaar geduurd heeft?

Ik wil jullie vragen daar toch nog eens goed over na te denken en ons niet zo maar als het ware verweesd achter te laten. Juigalpa heeft jullie nu nog nodig. Het gaat om véél meer dan die 4 miljoen euro, het gaat ook om de vriendschap en genegenheid die we voor Den Haag voelen en zullen blijven voelen.

 

Denk ook aan al die contacten en uitwisselingen die hebben plaatsgevonden tussen de burgers van Den Haag en Juigalpa hebben ontwikkeld. Uitwisseling en opbouw van begrip tussen twee culturen. Tussen een heel ontwikkeld land, én een nog altijd behoorlijk arm land, dat nog niet op eigen benen verder kan.

Ik wil jullie dan toch uitnodigen om deze stedenband niet op deze manier te verbreken. Ik zou willen voorstellen om daar op een meer elegante en passende manier mee om te gaan.

Laten we eerst eens een analyse maken met elkaar, laten we een evaluatie doen uitvoeren. We zijn daarvoor nog op tijd. Ik pleit voor een externe evaluatie waar wij beiden geen invloed op kunnen uitoefenen. Als onderdeel van deze evaluatie zal dan ook gesproken kunnen worden met de inwoners van Juigalpa, met de verschillende geledingen daarin, zodat zij ook zelf kunnen vertellen wat we allemaal bereikt hebben met de stedenband.

 

Ik durf te stellen dat dit een veel betere manier is om te kijken of we wel of niet met de stedenband moeten doorgaan. Het zou toch erg jammer zijn als jullie niet eens meer zouden kunnen zien hoe de bibliotheek, die we nu met ondersteuning van Den Haag bouwen, functioneert. En dat jullie niet meer deel kunnen nemen aan de culturele activiteiten die we ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stedenband willen organiseren.

 

Wij willen deze stedenband niet stoppen op een éénzijdige manier zoals jullie dat nu voornemens zijn te doen. Laten we dus de evaluatie uitvoeren, kom bij ons in Juigalpa kijken en daarna heeft Den Haag het laatste woord. Laten we niet op zo’n nare manier uit elkaar gaan.

 

Vanuit Juigalpa en namens alle inwoners een hartelijke omhelzing van alle Juigalpinos. We koesteren de vriendschap met jullie in Den Haag!

Heel veel dank voor jullie aandacht,

 

Maria Elena Guerra

Burgemeester Juigalpa

Please follow and like us:

4 reacties

  • Ferry

    Tjsa of de stembusgang hier veel aan zal veranderen betwijfel ik .
    Er waait een gure wind door Nederland en nu ook in Den Haag , de PvdA heeft al een voorschotje genomen lees ik hierboven op een nieuw beleid , onder druk van een opkomende partij die de onderbuik van veel mensen bespeeld en daar nu al succes mee heeft zo te lezen , ruim 8 of 9 maanden vóór die raadsverkiezingen.

  • Mike

    Sorry Geetje, ik weet het even niet, het voelt echt als een verloren en verbroken band en zou niet weten hoet dat te herstellen is. … 🙁

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.