Historie,  Stadsnieuws

Resten van de laatmiddeleeuwse boerderij Groenesteijn opgegraven

Archeologische vindplaats aan Gaslaan

Archeologen van de gemeente Den Haag hebben op het terrein van het Mondriaan College aan de Gaslaan de resten van de laatmiddeleeuwse boerderij Groenesteijn opgegraven.

Tijdens de sloop van de school bleek, dat de resten van de boerderij uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven en is besloten tot een verder onderzoek en inventarisatie van het gebied. 

Tijdens de opgravingen stuitte men op een oude sloot, die waarschijnlijk het gebied verkavelde, waarin oude resten van gebruiksvoorwerpen terug werden gevonden, zoals een specifieke schoen. Hieruit bleek, dat dit gebied al in de 15e eeuw werd gebruikt. 

  

Oudste deel van de boerderij

  

De oudste overblijfselen van de boerderij zelf komen uit de tweede helft van de 17de eeuw. Uit deze periode zijn de bakstenen funderingen van het woon- en stalgedeelte van de boerderij opgegraven. Hiertoe behoort ook een kelder of opkamer waar zuivelproducten zoals melk en kaas bewaard werden.  

Zo’n 150 jaar later, eind 18de eeuw, werd de oude 17de-eeuwse boerderij grotendeels gesloopt en heeft men een nieuwe boerderij met een vrij grote stalschuur dichter bij de huidige Gaslaan gebouwd.

In de fundamenten zijn veel grote bakstenen (kloostermoppen) gebruikt, vermoedelijk afkomstig van het nabijgelegen kasteel Westerbeek dat in 1794 grotendeels gesloopt werd.

Boerderij Groenesteijn werd omstreeks 1874 voorafgaand aan de bouw van het gelijknamige weeshuiscomplex gesloopt. Lees ook hier (klik) over de geschiedenis en achtergrondinformatie van dit weeshuis en gebied.

 

Waterafvoer

 

De “glasbak”  die je op de foto ziet, is hoogstwaarschijnlijk een afvoer voor het water van dit weeshuis.

Omdat zoveel onderzocht kon worden, zal men nog tot volgende week dinsdag bezig zijn, langer dan in eerste instantie was gepland.

Daarna zal het geheel helaas verdwijnen; op dit terrein moet geheid worden voor de bouw van nieuwe huizen, waardoor alle resten vernietigd zullen worden.

Wel is dan alles gefotografeerd, resten verzameld en geïnventariseerd waardoor het op deze manier toch op een bepaalde manier “bewaard” blijft.

 

Leuk om even daar tussen rond te mogen lopen; zij het op afstand. Tijdens de rondleiding ging het werk gewoon door; veel tijd was er natuurlijk ook niet meer om het gebied te onderzoeken.

Mooi om te zien en bijna voor te stellen, hoe men vroeger leefde; de uitleg die door de meneer van de dienst Stadsbeheer (archeologie) op de film onderaan gegeven werd, was ook heel verhelderend!

Wethouder Baldewsingh liet zich ook informeren

 

 

volledige schedel van een koe

 

Een van de vondsten die hij toonde was het skelet (op de foto de schedel) van een rund. Onderzoek moet uitwijzen hoe oud het dier was en misschien zelfs hoe en waarom hij is gestorven.

 

deel hooischuur met initialen

Wethouder Baldewsingh liet zich ook uitgebreid informeren, waarbij hij zelf ook diverse foto’s maakte.
Ook toonde hij een deel van een paal van een hooischuur. De oorspronkelijke paal was 4 meter lang, maar is in stukken gezaagd. De initialen, waarschijnlijk van de maker!, staan er ingegraveerd. Op de plaats waar we werden ontvangen was deze opgegraven.

De paal is van grenen en komt waarschijnlijk uit Duitsland.

Aan de hand van de jaarringen zal blijken, hoe oud de boom was, dus uit welke periode de hooischuur zal zijn geplaatst.

 

 Wil je de plaats ook zelf eens bekijken?

Dat kan!

Helaas alleen morgen (vrijdag) tussen 10.00 en 16.00 uur.

Onder begeleiding kan je de resten van de oude boerderij en het weeshuis met eigen ogen bekijken; echt indrukwekkend!

Meer foto’s? Klik hier.   

Hieronder een interview met een van de archeologen die daar werkten bij de opgraving en ons rondleidde.

 

[youtube=//www.youtube.com/watch?v=lCW5I60z9Hg&eurl=//www.haagsallerlei.nl/content/view/8996/Resten_van_de_laatmiddeleeuwse_boerderij_groenesteijn_opgegraven]

Please follow and like us:

3 reacties

 • haagsallerlei

  wat gaaf ge…
  wat gaaf geertje,

  dat zijn van die vondsten die maken het leven superleuk:-)

  ik weet nog dat ik een paardenbel heb gevonden bij het andere huis, ik was goudgelukkig:-)

  – donderdag 29-01-09 21:54 Reageer.

  ehh dat was ikke …
  ehh dat was ikke klaproos:-)

  – donderdag 29-01-09 21:54 Reageer.

  STOP
  Alles aan de kant, wat gaaaaaf zeg, ziet er nog mooi uit.

  Love As Always
  Di Mario

  Di Mario – vrijdag 30-01-09 00:15 Reageer.

  Opgraving
  Wat jammer toch dat straks niets meer te zien is. Want foto’s ervan bekijken is toch anders dan het in werkelijkheid zien.

  Hanny – vrijdag 30-01-09 01:24 Reageer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.