Wijknieuws

Regiodeal Den Haag Zuidwest

Regiodeal
Deelnemers discussie Regiodeal Den Haag Zuidwest

Op 26 januari, ja, het is al even geleden, ben ik naar de live uitzending van RTV Discus geweest.
Ik was namelijk benieuwd naar de energietransitie die in de wijken Bouwlust en Vrederust plaats gaat vinden.
Helaas bleek de discussie daar niet echt om te gaan. Hij ging namelijk om de Regiodeal. Natuurlijk zit dit hier wel een beetje in, maar het is toch wel iets totaal anders.
Toch hier in het kort wat ik belangrijk vond wat er werd besproken voor de wijk Escamp.

Aan het gesprek met groepsleider Joop Schouten namen deel Arjan Dubbelaar van Groep de Mos, stadsdeeldirecteur René Baron, architect Hans Daal en Els van der Schans van Haag Wonen.
Wat is nu de regiodeal?
In het kort: Het Rijk en de gemeente Den Haag gaan samen optrekken om de problemen in Den Haag Zuidwest aan te pakken. Het kabinet steekt de komende vier jaar 7,5 miljoen euro in het gebied om de sociale en economische problemen in de wijk aan te pakken. De gemeente verdubbelt het bedrag.

Het aardgasvrij maken van de wijken Bouwlust/Vrederust lijkt met de Regiodeal hiervan los te staan. Of toch niet? Zou het samen gaan vallen?
In dat geval kunnen de meeste mensen die bang zijn dat ze hun huis uit moeten nog even opgelucht ademhalen. Want voordat de Regiodeal uitgevoerd gaat worden zijn we wel een aantal jaar verder.
Maar afijn, terug naar de discussie.

Regiodeal
Tussendoor tijd voor vragen aan gespreksdeelnemers

De toekomst van de wijk.
Het is duidelijk dat er wat moet gebeuren. René Baron vertelt dat het (economisch) goed gaat in Den Haag. Helaas wat minder in Zuidwest. De problematiek is divers. De grote werkloosheid, het zich niet thuis voelen, de armoede. Belangrijk hierin lijkt een goede woonomgeving te creëren.
Nadat zich een stijgende lijn leek te vormen, zwakte dat weer af de afgelopen jaren. René Baron wijt dat aan de wetgeving, de stop van de woningbouw, de hoeveelheid sociale woningbouw (20% dure woningen en 80% sociale huurwoningen) en de stop van de herstructurering tijdens de crisis.

Architect Hans Daal vertelt dat de herstructurering inderdaad in 2008 is gestopt in Zuidwest. In 2016 is onderzoek gedaan naar Den Haag en ook dit stadsdeel ook samen met bewoners. Samen met beelden en inspraak is een visie ontwikkeld.
Hieruit bleek, dat Escamp een wijk was, waar mensen graag woonden. Het is mooi opgezet met veel groen, heeft een goede luchtkwaliteit, kortom, de wijk heeft een goede potentie. Echter, op dit moment is de vraag anders. Blijft door de vraag naar verdichting (er moeten meer woningen komen) de kwaliteit wel overeind? En er zijn projectontwikkelaars nodig om het winstgevend te maken.
Maar weer, de bewoners worden nu nergens bij betrokken!

Regiodeal
Gezellige muziek van de stadstroubadour

Arjen Dubbelaar vertelt dat eerst op “hoger niveau” de Regiodeal moest worden besproken. Als de overleggen zijn afgerond met belanghebbende partijen, zullen de bewoners wel betrokken worden. Dat moment is nu aangebroken.
Intussen maakt het publiek zich wel grote zorgen zegt Joop Schouten, waar ik het volledig mee eens ben. Els vertelt dat er nog helemaal geen vaste plannen zijn. De huurders zijn de eersten die het weten, aldus haar. Maar voordat ze op tafel liggen kan het wel 3 jaar verder zijn.
Arjen heeft het zelfs over een tijdsbestek van 10 jaar. Afijn, we zullen wel zien.

Haag Wonen wil, dat bij sloop hetzelfde aantal sociale huurwoningen terugkomt.
René Baron geeft nog aan, dat verdichting (hoogbouw) niet altijd goedkoop is. Tenslotte zijn daarbij extra voorzieningen noodzakelijk. Denk aan liften, afval en natuurlijk parkeerterreinen.
Wat voor hem ook belangrijk is, is de differentiatie. Ook qua leeftijd. Mensen blijven langer thuis wonen en dat moet ook mogelijk zijn.

Ik ben benieuwd naar het “nieuwe Escamp”.
Wij wonen al meer dan 32 jaar hier en eerlijk gezegd, ik wil hier wel heel graag blijven wonen….
Ik hoop dat ons huis er nog lang mag staan en we hier oud(er) mogen worden, al besef ik dat dit niet ons laatste huisje zal zijn.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.