Koningshuis

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima 10 jaar getrouwdEen heel late log hierover, maar 10 jaar getrouwd is zo’n mooi moment er toch aandacht aan te besteden.
Prinses Máxima stal al vanaf het begin de harten van veel Nederlanders.
Spontaan, vrolijk, levenslustig, goedlachs en altijd even vriendelijk.
Prins Willem-Alexander, die voor velen afstandelijk en wat houterig overkwam, leek te ‘ontdooien’ bij deze in mijn ogen zo mooie vrouw.
Op 30 maart 2001 gonsde de stad van de geruchten; zij zouden zich verloven.
En ja, aangekomen op het Noordeinde kwamen zij op het bordes, waar ze zelfs vanaf kwamen en het protocol negeerden om zich tussen de enorme mensenmassa te begeven die hun wilden feliciteren.

Het huwelijk op 2-2-2 was even pijnlijk. De vader van prinses Máxima was/is niet onbesproken. Jorge Zorreguieta was staatssecretaris van Landbouw tijdens de militaire juntaregering in Argentinië (april 1976 tot en met maart 1981). Tijdens deze periode verdwenen enkele duizenden tegenstanders van het militaire regime of werden gevangen genomen. Of hij hier al dan niet medeverantwoordelijk voor was maakte voor de beleving van velen niet uit; hij moest van dit gegeven op de hoogte zijn geweest. Bij het huwelijk mocht hij dan ook niet aanwezig zijn (deze beslissing werd indertijd genomen door Wim Kok en diplomaat en minister van Staat Max van der Stoel).
Willem-Alexander en prinses Máxima kregen drie kinderen, Amalia, Alexia en Ariane.
Bij de doop van hun laatste dochter, Ariane, waren de ouders van prinses Máxima wel evident aanwezig, wat leidde tot een protestactie bij de Kloosterkerk op het Lange Voorhout.
Al met al kan ik stellen, dat de wijze waarop de Nederlandse regering in deze kwestie is omgegaan correct is geweest. Niet aanwezig bij het huwelijk, maar bij de doop wel toestaan. Al lijkt het mij vreselijk als je ouders niet aanwezig mogen zijn als je trouwt. Toch dien je wel rekening te houden met de gevoelens van zoveel mensen die nooit meer de kans hebben mooie dingen te kunnen delen met hun ouders door een dergelijk regime.

Prinses Máxima heeft mijns inziens een heel goede invloed gehad op de beeldvorming van prins Willem-Alexander. De monarchie is volgens mij mede door haar een stuk populairder geworden.
Wanneer zij koning en koningin zullen worden is nog vol vraagtekens, al zijn er hardnekkige geruchten dat dat moment niet erg lang meer zal duren.
Een aantal zijn dat volgens het kabinet Prins Willem Alexander er ‘klaar voor is’, hun kinderen zijn nu allemaal op school maar ook de benoeming van RVD-topman Chris Breedveld tot directeur van het Kabinet der Koningin. Volgend jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden tweehonderd jaar. Ook wordt in dat jaar koningin Beatrix 75 jaar. Zou dat het moment zijn?

Ik wens prins Willem-Alexander en prinses Máxima nog heel veel geluk toe in hun leven!Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.