Politiek

Peiling TNS NIPO onvolledig

Zoals bekend zijn volgend jaar de gemeenteraardsverkiezingen.

In opdracht van de gemeenteraad van Den Haag heeft TNS NIPO een peiling gehouden onder 900 Hagenaars. In deze enquete konden zij hun voorkeur voor een politieke partij kenbaar maken.

Het vreemde (belachelijke) is echter, dat de mensen niet op de lokale partijen konden stemmen. Alleen de landelijke partijen waren in het onderzoek opgenomen.

Joris Wijsmuller, raadslid van de Haagse Stadspartij, is verbijsterd dat de deelnemers niet op de Haagse Stadspartij en andere lokale partijen konden stemmen. Wijsmuller: “Ik heb als raadslid nota bene ingestemd met het voorstel om deze peiling te laten houden en dan blijkt dat de Haagse Stadspartij voor TNS NIPO gewoon niet bestaat.
De opdracht aan TNS NIPO was duidelijk. Alle zittende partijen plus PVV en TON moesten op de vragenlijst worden vermeld. Dat is niet gebeurd. Het is een grote fout dat de griffie van de gemeenteraad die verantwoordelijk is voor deze peiling dit heeft laten passeren.”

 

Wat ik verder wilde schrijven, heeft Miguel al prachtig verwoord; dus voor de uitslagen en de consequenties van dit onderzoek (het zittend college verliest haar meerderheid, ondanks dat de PvdA toch de grootste blijft) kijk hier (klik) .

 

Lees ook de prachtige column van Julius Pasgeld hier (klik)

 

Bij “Lees Verder” kan je het volledige Persbericht van het TNS NIPO lezen:

 

Amsterdam, 30 oktober 2009

 

Peiling: PvdA gaat voorop bij raadsverkiezingen Den Haag

 

Als er nu gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag zouden zijn, gaat de PvdA met 22% van de stemmen (tien zetels) voorop. D66 (16%, zeven zetels), VVD (15%, zeven zetels) en debutant PVV (13%, zes zetels) strijden om de tweede plaats. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de gemeente Den Haag.

De gemeente Den Haag is naast Almere de enige gemeente in Nederland waar de PVV aan de lokale verkiezingen meedoet. De partij zou sterk debuteren in Den Haag, maar niet zo’n eclatante overwinning boeken als bij de Europese verkiezingen afgelopen juni, toen bijna twintig procent van de Haagse stemmen naar de PVV ging. D66, in juni goed voor zo’n zeventien procent van de stemmen, zou dat resultaat nagenoeg evenaren. De PvdA, die het in juni met slechts twaalf procent van de stemmen moest doen, zou nu met 22% bijna twee keer zo veel scoren. Dat is nog altijd aanzienlijk lager dan in 2006, toen de PvdA met 28% van de stemmen de VVD (20%) ruim voorbleef.

 

Naar verwachting hogere opkomst in Den Haag dan in 2006

Het heeft er alle schijn van dat de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag in maart 2010 een stuk hoger zal zijn dan in 2006 het geval was. Destijds ging 48% van de inwoners van de hofstad naar de stembus, terwijl het landelijk gemiddelde op ruim 58% lag. Op dit moment zegt al 54% van de Hagenaren zeker te gaan stemmen, tegenover 48% van alle Nederlanders.

 

PvdA scoort bij allochtone kiezer

De allochtone stem kan van cruciale invloed op de uitkomst zijn. Zo’n derde van de Hagenaren is van niet-westerse afkomst. De opkomst onder deze niet-westerse allochtonen is naar verwachting hoog (60% zegt zeker op te komen). Meer dan de helft (54%) van de allochtonen zegt op de PvdA te gaan stemmen. Onder autochtone Hagenaren wordt D66 echter de grootste partij (19%) en komt de PvdA (14%) niet verder dan de vierde plaats.

Wel kennisachterstand over datum verkiezingen bij niet-westerse allochtonen

Niet-westerse allochtonen in Den Haag zeggen in grote mate op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar zij kampen wel met een kennisachterstand. Slechts acht procent van de Hagenaars van Surinaamse, Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse afkomst weet dat de verkiezingen in maart 2010 zijn, tegenover 41% van de autochtone Hagenaren. Al met al weet een op de drie (33%) Hagenaren dat er in maart 2010 gemeenteraadsverkiezingen zijn. Landelijk ligt dit percentage een stuk lager (22%).

 

Veiligheid belangrijkste onderwerp in Den Haag

Veiligheid is het belangrijkste onderwerp waar politieke partijen zich bij de gemeenteraadsverkiezingen mee bezig moeten houden. Dat is de mening van de gemiddelde Nederlander (39% genoemd), maar nog sterker de mening van de gemiddelde Hagenaar (49% genoemd). Gezondheidszorg (38%) komt op een tweede plaats voor de Hagenaren, verkeer, openbaar vervoer en parkeerbeleid (34%) komt op een derde plaats.

Zowel Hagenaren van autochtone (50%) als van allochtone (47%) afkomst vinden veiligheid het belangrijkste onderwerp. Allochtone Hagenaren hechten relatief veel waarde aan gezondheidszorg (44%), jeugdvoorzieningen (32%) en armoedebestrijding (30%), autochtone Hagenaren aan verkeer en openbaar vervoer (42%) en wonen (30%). 

De resultaten hebben betrekking op de eerste van een serie van drie peilingen die TNS NIPO in opdracht van de gemeente Den Haag in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen uitvoert. In december 2009 en januari 2010 volgt een tweede peiling, in februari 2010 een derde peiling.  

 

 

Please follow and like us:

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.