Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Paxhaven klaar voor opening

Paxhaven
De Paxhaven: het was een beetje somber weer, maar hij ligt er prachtig bij!

De Paxhaven, de aanlegplaats op de kruising van de Bezuidenhoutseweg, Herengracht en de Prinsessegracht, is gereed. Nu ja, in de aarde waarachter je kan zitten bij het haventje mag nog best wat groen komen, maar verder ziet het er goed uit.
De ketting mag nu wel verwijderd!

De afgelopen maanden volgde ik regelmatig het werk. Niet dat ik er artikelen over schreef. Wél in oktober bijvoorbeeld, toen de Paxhaven al echt vorm begon te krijgen.
En natuurlijk over de verplaatsing van Gerry de kraai: dat vond ik wel heel bijzonder. Ook ten aanzien van de symboliek waar hij voor staat. Lees daarvoor ook mijn blog 🙂

Paxhaven
Rechts op de leuning van de brug zie je het relief

Op dit kruispunt staat trouwens nóg een beeld.
ALs je over de brug op de Herengracht loopt, kom je een groot relief tegen.
Tijdens alle werkzaamheden was het lang achter hekken verscholen. Vreemd eigenlijk hoe het wegvalt als je regelmatig over de brug loopt.
Maar het is wel een heel bijzonder beeld dat een stuk Haagse geschiedenis verbeeldt.

Het is namelijk een beeld dat Joop van Lunteren in 1932 maakte ter herinnering aan het ontstaan van het eerste Haagse verdedigingswerk: de Singelgracht. Ik lees hier:
Deze gracht werd op last van Prins Maurits, stadhouder van Holland en Zeeland, tussen 1612 en 1619 gegraven. Den Haag had geen stadsmuren en ondanks het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) vormde de oorlog met Spanje een bedreiging. Maurits besloot dat er een verdedigingsgracht rond zijn woonplaats Den Haag moest worden gegraven om deze minder kwetsbaar te maken.
‘1613 – Door burgers daad op Maurits raad, deez cingel ontstaat – 1619’, is de spreuk die staat in de rand onder de enigszins gestileerd vormgegeven figuren.

Leuk weetje toch?
Nu is het dus even afwachten wanneer je met je rooibootje of kano kan aanleggen in het nieuwe haventje. Helaas kunnen rondvaarten er amper aanleggen, maar voor degenen die een eigen bootje hebben is het natuurlijk fantastisch!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.