Gezondheid

Bratelle verlicht pijn maar wordt niet vergoed

Zorgverzekeraar en SEMH blind voor effectieve en pijnstillende werking Bratelle

Bratelle
Actie, geen last meer had van lymfoedeem en nooit meer naar de oedeemtherapeut hoefde. Ze schreef een brief aan haar zorgverzekeraar en enthousiasmeerde vele Bratelle draagsters hetzelfde te doen.

Bratelle niet vergoed bij bewezen werking lymfoedeem borstkankerpatiënten
Deze beha is bewezen effectief bij de behandeling van lymfoedeem na borstkanker. Terwijl hij voldoet aan het MDR- en CE-keurmerk wordt de beha nog steeds niet vergoed. Bij de aanvraag voor vergoeding verschuilen sommige zorgverzekeraars zich achter het keurmerk SEMH (Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelenzorg) die weigert Bratelle op de lijst te zetten. Zo gaan zorgverzekeraars niet over tot vergoeding en zien slachtoffers van borstkanker zich genoodzaakt hem zelf te betalen.

Anita Schimmel, oprichter en ontwerper van de Bratelle beha: “SEMH keurt Bratelle af terwijl gelijksoortige middelen, die in dezelfde categorie vallen, wel worden vergoed. Dit vinden we vreemd en vooral bedroevend. Al na twee dagen ervaren vrouwen dat de pijn weg is en dat gunnen we deze vrouwen zo. Het dragen van deze beha voorkomt dagelijkse pijn en wekelijkse bezoeken aan de fysio- of lymfoedeemtherapeut. We zijn met stomheid geslagen dat SEMH niet met ons in gesprek wil of wil meedenken in hoe we onze prachtige en effectieve vinding wel vergoed kunnen krijgen!”
Borstoedeem
Het lymfesysteem zorgt ervoor dat afvalstoffen door het lichaam afgevoerd worden. Lymfoedeem is een afwijkende vochtophoping in het lichaam die ontstaat door schade als gevolg van de bestraling of operatie. Lymfoedeem veroorzaakt pijn, verhardingen, een zwaar gevoel in de borsten en een gespannen huid. Na de operatie worden compressiemiddelen voorgeschreven en vergoed. Voor 25% van de vrouwen die hierna chronische lymfoedeem ontwikkelen is er een zeer beperkte keuze in compressiemiddelen die worden vergoed.
Kostenbesparing
In Nederland krijgen jaarlijks 15.000 vrouwen te horen dat zij borstkanker hebben. 25% Hiervan ontwikkelt chronisch lymfoedeem. Zij brengen wekelijks en vaak levenslang een bezoek aan een fysio- of lymfoedeem therapeut. Met een Bratelle beha hoeven zij deze, ook vaak pijnlijke, bezoeken niet meer of minder af te leggen.
De werking van de Bratelle
De horizontale en verticale weving van de beha in combinatie met de druk maken dat er een masserend effect ontstaat. Door dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen, wandelen of werken, masseert de Bratelle het oedeem weg. De beha heeft geen beugels en amper naden of stiksels waardoor de vaak gevoelige huid geen hinder ondervindt van het dragen van de beha. Het effect van de beha wordt door veel oncologen inmiddels onderschreven.
Over Bratelle
Stichting Bratelle is een initiatief van ervaringsdeskundigen Anita Schimmel, Anneke Geitenbeek en Mariëtte Jilderda. Deze drie vrouwen hebben elk een andere ervaring met borstkanker en zochten een werkzame, maar vooral een vrouwelijke oplossing voor borstoedeem. De ontwikkeling van Bratelle heeft twee jaar geduurd. Sinds december 2021 is Bratelle verkrijgbaar.
Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.