Kunst/Cultuur

Gerry de Kraai overziet alles op nieuwe plek

Gerry de Kraai
Gerry de Kraai op zijn nieuwe plek

De stadsentree bij Centraal Station zal de komende jaren enorm veranderen. Ook Gerry de Kraai ontkwam niet aan veranderingen.
De gemeente had al langere tijd plannen voor een haven met een aanlegplek en opstapplek voor kleine boten.
Deze plek komt dan langs de Prinsessegracht, op de hoek met de Bezuidenhoutseweg.
Na voorbereidingen -zoals inspraak- lijken deze plannen er nu echt te komen. (Kijk hier voor meer info).

Gerry de Kraai stond in de weg voor het waarmaken van de plannen.
Verplaatsing was noodzakelijk. Gelukkig verplaatst, want er zit wel een heel verhaal vast aan deze schitterende kraai.
Ooit schreef ik er al een korte blog over, omdat iemand me vroeg of ik iets wist over het beeld “de raaf” (wat een kraai bleek) dat vlak bij het Centraal Station staat.

Gerry de Kraai In januari groeven werklui dus vlak bij Gerry de Kraai een groot gat waarin zij een stalen constructie plaatsten (linker foto).
Een week erna plaatsten zij hierin het mooie kunstwerk, wat zij middels beton in de constructie te storten verstevigden.
En zo staat de houten sculptuur (ja, het is van hout!) nu op zijn nieuwe plek.
Wel heel frappant, dat waar de Kraai staat voor veranderingen hij nu moest wijken voor veranderingen.

Wat was er namelijk aan de hand? Het beeld is in 1989 (oorspronkelijk in het klein) gemaakt door Henk Rijzinga.
Toen de BKR dreigde afgeschaft te worden werd aan verschillende kunstenaars gevraagd mee te werken aan een grote manifestatie in Den Haag. Hij leverde hiervoor het werk “De Kraai” wat later in het groot (samen met Johan Blaeke) werd uitgevoerd en deze definitieve plek in Den Haag kreeg.
“De kraai is een slimme dief, die altijd langer leeft dan het kadaver waar hij bij zit” aldus Henk Rijzinga.

Met het schrijven van deze blog kwam ik achter nog meer informatie, die ik eerder had gemist.
Ik citeer Chris Kwant in de prachtige blog van Michiel Morel:
De eerste kraai werd in december 1986 door Henk (Rijzinga, red.) in elkaar gezet voor de manifestatie Galgenmaal in het Haagse Zuiderpark. Die manifestatie was een initiatief van Johan Blaeke en ondergetekende (Chris Kwant dus, red.). Op het terrein van de toenmalige Open lucht theater werden 150 galgen opgericht en werden 150 kunstenaars uitgenodigd om een werk in te zenden of te maken die vervolgens aan die galgen opgehangen werden. Op 1 januari 1987, de dag dat de afschaffing van de BKR een feit was, opende onder een trage motregen de manifestatie. Gekleed in een doodgraverspak en een hoge zwarte hoed sprak Johan de woorden: kom er in, wij liggen er uit.”

Gerry de Kraai heeft zware stormen overleefd, ook de laatste drie na zijn verhuizing. Hij symboliseert de ravage die de regering na de afschaffing van de Beeldende Kunstenaars regeling (BKR) achterliet. Niet veel mensen zullen dat weten.
Weer lijkt hij het symbool voor ravage. Want met de vernieuwde stadsentree, waarbij hij moest wijken voor allure, is veel (in mijn ogen) onherstelbaar vernietigd. Gelukkig zien de tekeningen er mooi uit voor het haventje aldaar. Dat dan weer wel.
Gerry zit nog steeds onverstoorbaar vast op zijn paal. Een paar meter verderop, maar als je dat niet wist, zou het je niet opvallen.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.