Diversen

OV-Chipkaart alleen voor visueel gehandicapten aangepast

Met toch wel enige blijdschap, las ik onlangs het bericht, dat voor blinden een speciale OV-Chipkaart komtwaarmee zij niet meer hoeven in- en uit te checken.
Helaas geldt dit alleen voor het spoor.
Zeker voor visueel gehandicapte is in- en uitchecken een ramp.


Maar als ik zie wat met voor een gestuntel het in- en uitchecken in bus, tram of Randstadrail ook voor menig ander gepaard gaat, vraag ik me af, of de OV-Chipkaart niet een mislukt experiment is.
Je stapt bij een druk punt in; of je ingecheckt hebt kan je nauwelijks zien door alle mensen die achter je staan te dringen ook de tram of bus in te gaan.
Horen of het ”piepje” één of twee keer gaat (dus of je correct bent ingecheckt) kan je dan helemaal schudden en zien dito. Soms is het een gok, zeker voor de ouderen.
Uitchecken eenzelfde probleem.
Voor wat betreft de storingen om überhaupt te kunnen opladen, houd ik nu mijn mond maar even.

Het is mij persoonlijk al twee maal overkomen, dat ik uitcheckte, maar tegelijkertijd weer incheckte. Het ging te snel (en echt, zo sloom ben ik echt niet). Nu probeer dan maar nogmaals uit te checken, zonder dat het OV wegrijdt!
Onlangs, toen ik mijn dochter naar school bracht, werkte het apparaat helemaal niet.
We moesten naar een andere deur om daar de kaart voor de automaat te houden. Gelukkig was de trambestuurder geduldig, want voor de terugreis hadden we niet voldoende saldo gehad als we niet hadden kunnen uitchecken. Tenslotte wordt direct 4 euro afgeschreven in plaats van de ritprijs.

Goed, dit relaas was ten aanzien van valide mensen en degenen met een visuele handicap. Maar voor mensen met een gehoorstoornis? Zou daar ook niet een alternatief voor moeten komen? Tenslotte horen zij de piepjes niet. (Zelfs als je geen gehoorstoornis hebt is het al nauwelijks te horen, zoals ik hierboven schreef).
Als de zon fel schijnt, kan je echt niet altijd het scherm aflezen.
En is het druk, dan mag je blij zijn als je in staat bent te zien of je correct hebt in- of uitgecheckt; iedereen wil zo snel mogelijk in- of uitstappen.
Je moet wel stevig in je schoenen staan om domweg op  het trapje te blijven staan tot je zeker weet dat alles in orde is, of durven te vragen even de ruimte te krijgen.
Voor mij is de OV-chipkaart nog steeds geen goed alternatief voor de strippenkaart.Please follow and like us:

Eén reactie

  • eric

    Het probleem is simpel: Wat zou jij doen wanneer alle fouten en problemen die een apparaat veroorzaakt heel veel geld oplevert? Zou jij hard rennen om deze melkkoe omzeep te helpen? Denk het niet. Dat komt ervan als je een publieke taak in handen geeft aan private partijen. Het systeem is oorspronkelijk ontworpen voor poortjes in een metro station: als het niet goed gaat gaan de poortjes niet open. Maar ook hier: de reusachtige pot met goud is te mooi om te laten lopen. Alle ellende komt bij de klanten terecht. Apparaat checkt dubbel in of uit: KASSA! Apparaat werkt niet goed en jij hebt het niet in de gaten en wordt gecontroleerd: EXTRA KASSA! Er zijn geen poortjes, dus meer fout-situaties, en meer fout-situaties = KASSA!Is het een mislukt project of niet hangt af bij wie je dat vraagt: Reiziger: grote mislukking. Vervoerder: KASSA! (de pot met goud staat niet bij de regenboog maar in de tram/trein/bus) En zolang we met incompetente ov-ministers blijven die iedere keer “LEVE DE MARKTWERKING” roepen zitten we hier nog aan vast. Mooi voorbeeld hoe je een goedwerkend kaartsysteem de nek omdraait om wat marktpartijen een vette kluif toe te werpen…..

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.