Natuur/milieu

Oproep deelname bijenmonitorDe laatste jaren gaat het heel slecht met de bij. Het is zelfs zo ernstig, dat dit nuttig diertje met uitsterven wordt bedreigd. De geleerden verschillen van mening over de exacte oorzaak daarvan, maar zeker is dat het gebruik van pesticiden en het afnemen van biodiversiteit meespelen. Reden ook, dat 2012 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Bij’.
Bijen zijn wegens het verspreiden van stuifmeel belangrijk voor de natuur. Als bijen zouden uitsterven, zijn de gevolgen voor onder andere groente en fruit niet te overzien.
Maar vanzelfsprekend heeft dit ook verstrekkende gevolgen voor het hele ecologisch evenwicht.

Dit jaar organiseert het Haags Milieucentrum (HMC) Monitor Wilde Bijen. Doel hiervan is uit te zoeken hoeveel exemplaren van twintig bijensoorten (nog) in Den Haag voorkomen en welk effect het beheer van het groen daarop heeft.


Globaal worden er twee beheertypen onderzocht: gebieden binnen en buiten de ecologische zones van Den Haag. Zowel particuliere tuinen als openbare parken, plantsoenen en natuurterreinen worden gemonitord.

Het Haags Milieucentrum roept belangstellenden op om te helpen met het monitoren. In overleg wordt een gebied vastgesteld, waarbinnen je je eigen monitorplek bepaalt. Die bezoek je vervolgens in twee perioden in voorjaar en zomer. Wees niet bang dat je geen kennis van bijen hebt. Het HMC organiseert bijeenkomsten om de deelnemers kennis en vaardigheden op bijengebied bij te brengen, waarvan de eerste plaatsvindt op woensdagavond 21 maart in het gebouw van Gezonde Gronden, Weimarstraat 23 in Den Haag.

Ben je geïnteresseerd? Meld je aan via info@haagsmilieucentrum.nl.Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.