Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Omniversum vertoont prachtige film: Flight of the Butterflies

Freek Vonk bij Omniversum

 

Iedereen kent vast het verhaal van de Monarch vlinder; de koningsvlinder, die van Canada naar Mexico vliegt om daar in gigantische aantallen te overwinteren. Een reis van zo’n 3000 kilometer!
Pas in 1976 werd duidelijk, hoe deze raadselachtige trek verliep en waar hij eindigde. In Mexico. Een prachtige Imax film werd gemaakt  Het maken hiervan nam maar liefst ruim 10 jaar in beslag, en vanaf 22 april is hij te bewonderen in het Omniversum.


 

Freek Vonk introduceert de film

 

Natuurlijk had ik op Discovery al documentaires gezien en was dan ook enorm benieuwd naar de film zelf. Eerlijk gezegd, af en toe moest ik een traan wegpinken.
Ik zat bewonderend, gefascineerd te kijken en kreeg informatie die ik echt nog niet wist.
Adembenemende beelden met veel informatie van de speurtocht van een man die 40 jaar op zoek was naar de ontdekking van de raadselachtige trek en de ontwikkeling van de Monarchvlinder zelf.
Niet snel ben ik van een film zo onder de indruk geweest als van deze, die tijdens de persvoorstelling werd geintroduceerd door evolutiebioloog Freek Vonk, de nieuwe ambassadeur van Omniversum.

 

De Monarchvlinder te bewonderen in Omniversum

 

Helaas gaat het niet erg goed met de Monarch vlinder door het gewijzigde klimaat, industrialisatie, landbouw maar ook omdat in Mexico, in het beperkte gebied waarin zij overwintert, bomen worden gekapt ondanks dat UNESCO het gebied in 2008 het Monarchvlinderreservaat heeft uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Door de film te bekijken steunt u direct de Monarch vlinder, want een aanzienlijk deel van de opbrengst gaat naar het Fondo Mexicana para la Conservación de la Naturaleza.
Wie de film gaat bekijken, het slot, waarin Dr. Fred Urquhart een vlinder vindt met een label is niet gedramatiseerd. Echt ontroerend….

De film is geschikt voor alle leeftijden, zoals ook op de site van het Omniversum te lezen valt. Aan de blikken van een jong meisje dat ook de film had gezien werd mij duidelijk dat dit ook daadwerkelijk zo is.
Hieronder het persbericht, waarin nog veel meer informatie te lezen valt.
 

En het bord waar je jezelf op de foto kunt zetten naast Freek Vonk

Flight of the Butterflies – vanaf 22 april minimaal een halfjaar te zien in Omniversum – is een adembenemende grootbeeldfilm van Mike Slee en Jonathan Barker over de monarchvlinder en de man die veertig jaar lang probeerde te ontdekken waar de vlinders ’s winters naartoe vliegen. In de Nederlandse versie doet acteur Bram van der Vlugt de stem van Fred Urquhart.

Dr. Fred Urquhart richtte met zijn vrouw de Insect Migration Association op. Met duizenden vrijwilligers labelden zij honderdduizenden monarchvlinders om hun migratieroute te volgen. Zo ontdekte Urquhart in 1975 dat miljoenen vlinders van Noord-Amerika naar het Sierra Madre-gebergte migreren. Dana is de monarchvlinder die we in Flight of the Butterflies volgen tijdens haar gevaarlijke tocht, samen met haar dochter en kleindochter. In Mexico overwinteren ze en maken ze een korte trip naar het zuiden van de VS om eieren te leggen. Dan begint de cyclus opnieuw. Het is een ongelofelijke reis die op het 840 m² grote scherm van Omniversum – met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen – tot leven komt.

Evolutiebioloog Freek Vonk is de nieuwe ambassadeur van Omniversum. “Flight of the Butterflies” is een geweldige film over de koningsvlinder, die van Canada naar Mexico vliegt om daar te overwinteren. Dat is een megareis van drieduizend kilometer! Ik ben als bioloog echt gefascineerd door dit prachtige dier en de enorme reis die hij onderneemt. Ik raad iedereen aan deze film te zien! Ook voor kinderen is het erg leuk, want in de film volg je een collega-wetenschapper die ontdekt heeft dat deze vlinders zo ver reizen. En de schitterende close-up beelden van de ontwikkeling van rups tot vlinder zijn adembenemend. We moeten zuinig zijn op de natuur en daarom ben ik blij als ambassadeur van deze film te kunnen optreden, want ook sommige vlinders zijn een bedreigde diersoort aan het worden.”

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.