Kunst/Cultuur

Huygens tentoonstelling in Grote Kerk

Tentoonstelling is bijna klaar voor opening

Foto: Wilmar Dik

 

Op 25 april kan iedereen in de Grote Kerk de tentoonstelling Constantijn en Christiaan Huygens – Een Gouden Erfenis bezoeken. De tentoonstelling over het Huis van Oranje, de Gouden Eeuw, en de ontwikkeling van de wetenschap laat zien welke invloed het werk van vader en zoon Huygens vandaag de dag nog heeft zal te bezichtigen zijn en met 28 augustus 2013.
Constantijn Huygens was, naast kunstkenner en dichter, adviseur van de Prinsen van Oranje. Zijn zoon Christiaan was een invloedrijk wetenschapper in de wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. Beiden waren bekwaam en succesvol in het verspreiden van hun wetenschappelijke vondsten en artistieke smaak. Met hun kennis en kunde hebben zij bijgedragen aan de belangrijke positie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw.

Het pronkstuk van de tentoonstelling, de replica van de Oranjezaal uit Huis ten Bosch, het woonhuis van onze toekomstige Koning, is bijna klaar. De prachtige schilderijen uit de zaal zijn geprint op enorme doeken en vervolgens op een houten constructie bevestigd. Voor the finishing touch zijn sommige doeken met goudverf bewerkt, waardoor een trompe l’oeuil (bedrieglijk echt) effect ontstaat zoals Constantijn Huygens het bedoeld heeft. De Oranjezaal wordt gezien als het hoogtepunt van de Nederlandse kunsten in de Gouden Eeuw en is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Een waarheidsgetrouwe replica van dit formaat en deze kwaliteit is nooit eerder gemaakt.

De Toverlantaarn van Christiaan
Een van de leukste dingen die Christiaan Huygens uitvindt in de 17e eeuw is de toverlantaarn: de Laterna Magica, waarmee afbeeldingen geprojecteerd kunnen worden. Christiaan schaamde zich ervoor, maar wij hebben er profijt van: het is de voorloper van onze fotocamera, videocamera en beamer. Speciaal voor de Huygens Tentoonstelling maakt kunstenares José den Hartog haar eigen interpretaties en illustraties bij de verhalen over Christiaan’s uitvindingen.

Knikkerbaan en interactieve golvenprojectie
Christiaan heeft schetsen gemaakt om de cycloïde theorie uit te leggen. Ter illustratie heeft onze gastconservator Vincent Icke, speciaal voor de tentoonstelling, een knikkerbaan en slinger ontwikkeld. Hoe ontstaan golven wanneer je door een denkbeeldige vijver loopt? Met een computerprojectie, ontwikkelt door Icke, wordt zichtbaar hoe het Principe van Huygens over de voortplanting van licht werkt. Met een slingerexperiment ervaart de bezoeker wat de theorie achter de ‘wangetjes’ (de cycloïden) van Christiaan is: hoe kan het dat de slingertijd altijd hetzelfde is, hoever je het gewicht ook heen en weer zwaait? En zo zijn er nog meer interactieve onderdelen in de tentoonstelling.

Unieke en pas ontdekte klokken
In zijn onderzoek naar een goedwerkende zee-klok, ontwikkelt Christiaan de onrust, waarbij hij de slinger vervangt door een balanswiel met spiraalveer. Het principe wordt nog steeds toegepast in onze horloges. In de tentoonstelling zijn twee bijzondere klokken met onrust te zien: waarschijnlijk de eerste klok met onrust die Christiaan liet maken, en het vroegst bekende zee-uurwerk met onrust dat ooit is gemaakt. Beide bruiklenen zijn beschikbaar gesteld door Planetarium Zuylenburgh.

Het Huygens Netwerk
In de tentoonstelling wordt duidelijk het verband gelegd met het heden: hoe zijn de vaardigheden van Constantijn en de vondsten van Christiaan nog steeds voor ons relevant? Zo wordt uitgebreid stilgestaan bij het enorm netwerk van vader en zoon Huygens. Samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, verantwoordelijk voor de ontsluiting van de Huygensbrieven, is een applicatie gemaakt waarmee de bezoeker door verschillende netwerken kan struinen.

Met een combinatie van politieke geschiedenis, kunst en wetenschap toont de Huygens Tentoonstelling de voordelen van over grenzen kijken en innovatief denken, zoals vader en zoon Huygens dat deden. Eén van de belangrijkste stukken van de tentoonstelling is een replica van de Oranjezaal in Huis ten Bosch. De architectuur van de Oranjezaal en haar schilderijenreeks worden als hoogtepunt van de Hollandse kunsten in de Gouden Eeuw beschouwd. Constantijn Huygens was actief betrokken bij het bedenken van de structuur er van.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.