Wijknieuws

Nieuwbouw voor het Sophia RevalidatiecentrumSophia Revalidatie aan de Vrederustlaan gaat op haar eigen terrein tot sloop en nieuwbouw over. Waarschijnlijk eind 2013, begin 2014 zal de nieuwbouw gereed zijn. Dan wordt ‘een nieuw modern revalidatiecentrum opgeleverd dat aan alle huidige eisen voor revalidatie voldoet’.
Het is een raar gezicht te zien, zoals het boomrijke gebied nu kaal is gemaakt.
Gelukkig net voordat vogels gaan nestelen, hoop ik, dank zij de koudere periode die we net achter de rug hebben.

Jammer vind ik wel, dat de klokken die buiten hingen niet meer heb kunnen fotograferen! Elke dag hoorde je in de wijde omtrek een mooi muziekje, wat vaak ook paste bij de periode van het jaar.
Ik hoop dat ik de gelegenheid krijg deze alsnog op de ‘gevoelige plaat’ kan vastleggen, al werd werd mij verteld, dat deze weer waarschijnlijk weer terugkomt bij het nieuwe gebouw.
Het gebouw zal misschien bekend zijn onder een andere naam voor zeker de oudere mensen: het Bethlehem ziekenhuis.
Ook ik ‘liep’ hier vroeger bij een neuroloog.
Al heel lang is het nu een revalidatiecentrum.

Hieronder een deel van het persbericht dat eind 2010 werd verzonden.
Omdat ik verder nog niets had vernomen, nu pas dit bericht.
Het nieuwe gebouw zal bestaan uit zeven verdiepingen (= gelijk aan de huidige hoogte) en heeft de beschikking over een atrium. Dit atrium strekt zich uit over de eerste vier verdiepingen en verbindt de linker en rechterpoot van het gebouw met elkaar. Bovendien maakt het atrium het mogelijk om op souterrain niveau extra functies mogelijk twee keer mogelijk in 1 zin te maken, zoals bijvoorbeeld een ontmoetingsplaats voor medewerkers, wachtruimte voor patiënten, ruimte voor recepties en bijeenkomsten.

Het gebouw is per verdieping grofweg als volgt ingedeeld:
Souterrain    
Hier bevinden zich de commerciële ruimtes, het medisch diagnostisch centrum, de revalidatietechniek, de activiteitentherapie, de muziektherapie, het zwembad en diverse facilitaire ruimtes. Op dit niveau bevindt zich ook inpandig de fietsenstalling en de centrale garderoberuimte voor alle medewerkers. En natuurlijk het atrium!

Begane grond
De hoofdingang met rechts daarvan de gang naar de ruimtes van de Therapeutische Peuter Groep (TPG). Links van de hoofdingang bevindt zich de centrale patiëntenbalie waar patiënten (kinderen en volwassenen) met al hun vragen en afspraken terecht kunnen. Aansluitend aan de patiëntenbalie bevinden zich de polikamers van de revalidatieartsen. Verder bevinden zich op de begane grond de sporthal en fitnessruimtes en het restaurant voor medewerkers en patiënten.

Eerste etage
Op de eerste etage bevindt zich het behandelhuis Kinderen én de behandelruimtes van de fysiotherapie van het behandelhuis Volwassenen.

Tweede etage
Hier zijn alle overige ruimtes van het behandelhuis Volwassenen én de ruimtes van de Poliklinische Revalidatie Jongeren te vinden. Op deze etage is ook de proefwoning opgenomen. Deze is bedoeld om mensen weer te laten wennen aan het zelfstandig wonen. Tevens is er toegang tot het dak van de sporthal waarop een buitensportveld gerealiseerd gaat worden.

Derde en vierde etage
Op deze etages wordt de Klinische Revalidatie gerealiseerd. Deze klinische etages zijn voorzien van 80 éénpersoonskamers met eigen sanitair. Daar waar van toepassing worden deze kamers voorzien van bijvoorbeeld plafondliften, vaste zuurstofvoorzieningen en sluisfuncties om geïsoleerd te kunnen verplegen en behandelen.

Vijfde etage
Hier zijn functies zoals  automatisering wil nooit genoemd worden in verband met veiligheid de Economisch Administratieve Dienst (EAD), Raad van Bestuur en overige management- en staffuncties gehuisvest.Please follow and like us:

4 reacties

 • Andrea de Palm

  Mooie blogpost Gera! Ook wij (in Het Podium 1, precies aan de overkant) zullen het carillion erg missen en kijken niet uit naar wéér een jaar in de bouwherrie (De Wolweverij is net klaar). Maar ‘t is voor ‘t goede doel moeten we maar bedenken. Bedankt voor de bevestiging van mijn vermoeden dat het Sophia Revalidatiecentrum ooit het Bethlehem ziekenhuis is geweest, waar ik – al weer bijna 46 jaar geleden – ben geboren!

 • Geertje

  @Andrea
  Ja, jammer van het clarillon!
  Je moest eens weten hoe vaak ik van plan was een liedje op te nemen. Maar steeds was ik te laat of vergat het.
  Ik hoop echt dat hij weer terugkomt; als ik meer weet, zal ik er aandacht aan besteden.
  En ja, het schiet niet op met de nieuwbouw in de wijk.
  Aan de foto’s te zien wordt het echt schitterend. Het oude gebouw begon er wat armoedig uit te zien, hoe jammer het wel is nu van al het groen dat we lang moeten missen.
  Jij zit er inderdaad helemaal vlak bij; is nieuwbouw eindelijk afgerond (deels) begint het weer!
  Sterkte met alle overlast…
  En leuk dat je daar bent geboren!!!

 • Roel Wijnants

  Was hier rond m’n 50e kind aan huis ,na 10 jaar was alles weer goed , Ben in het oude Bethlehem aan de prinsessegracht geboren wat toen gebombardeerd werd, de voorloper van dit gebouw dat nu vreedzamer gesloopt gaat worden
  ben benieuwd naar de nieuwbouw.

 • Sophia Revalidatie

  Komt het Carillon terug op de nieuwbouw van Sophia Revalidatie? Zeer waarschijnlijk wel en ook wij hopen dit van harte! Er is nog één ‘maar’… Het renoveren en terugplaatsen van het Carillon is erg duur. De kosten die hiervoor gemaakt moeten worden proberen we door fondsenwerving binnen te halen. Iedereen kan hier dus aan bijdragen, alle donaties en ideeën om budget hiervoor binnen te halen zijn van harte welkom! Voor het renoveren en terugplaatsen van het Carillon hebben we € 11.000 nodig. Helpen jullie mee? Doneer direct via: //www.SophiaRevalidatie.nl/doneren of stuur een idee in via Fondsenwerving@SophiaRevalidatie.nl. Meer nieuws over de vorderingen in de nieuwbouw is te lezen op onze website: //www.SophiaRevalidatie.nl/nieuwbouw.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.