Historie,  Stadsnieuws

Archeologische vondsten bij bouw Nieuwe PassageDe sloop van het oude Meddens Marks & Spencer gebouw voor Vroom en Dreesman in de Grote Marktstraat heeft iets heel bijzonders opgeleverd.
Gisteren reed ik er langs en was net op tijd dit nog voor een deel waar te nemen; oude muren en fundamenten van huizen uit de 17e en 18 eeuw.
Eergisteren was het archeologisch onderzoek afgerond en werd verder gegaan met de bouw. Ik denk dat door de hevige regenval dat men niet goed door kon gaan en ik toch gelukkig nog een deel heb vast kunnen leggen!
Vanzelfsprekend zag de omgeving van het centrum er in die tijd er heel anders uit dan nu; straatnamen geven al een indicatie; Voldersgracht, Gedempte Gracht; er heeft veel water gelopen….
Vroeger liep er een gracht vanaf de Gedempte Gracht naar de Spuistraat; de Voldersgracht.
De Voldersgracht was tot in de twintigste eeuw een van de straten van de Haagse Joodse Buurt. Oorspronkelijk was de gracht gegraven voor de Haagse lakenindustrie. Het was het gebied waar de ‘vollers’ werkten.
Deze was aangelegd vóór de aanleg van de Grote Marktstraat. Hier (klik) kan je veel interessante gegevens over de historie lezen en mooie foto’s zien.

In de nu Grote Marktstraat werd in de 16e eeuw een sloot dichtgegooid (als ik het goed heb onthouden na telefonisch contact met de afdeling Archeologie en correct spel, de Vennewasserssloot of Vollersloot). Hierop werden huizen gebouwd. Aan de kleur op bovenstaande foto, kan je nog goed zien waar deze sloot heeft gelopen aan de zwarte kleur.
De restanten van de gebouwen die blootgelegd werden bij de opgravingen stammen uit de 17e en 18e eeuw; 5 huizen uit de 17e eeuw en een paar wat grotere uit de 18e eeuw.
Tevens werden 3 beerputten en een waterkelder uit de 17e eeuw aangetroffen (waarschijnlijk, maar dat weet ik niet zeker, de bogen die je op de foto ziet). Beerputten en natuurlijk de oude sloot zijn van grote waarde voor archeologische vondsten. Tenslotte werd veel afval in het water gegooid; wateren waren open riolen.
In de beerputten werden pijpenkoppen gevonden, lepeltjes en munten van de bewoners.

Het is ongelooflijk, dat de muren en fundamenten van deze gebouwen nog zo goed bewaard zijn gebleven; men heeft bij nieuwbouw waar mogelijk deze gewoon laten staan en er bovenop nieuwe panden neergezet.
Geweldig dit te zien en meer te weten te komen over de oude historie van Den Haag.Please follow and like us:

4 reacties

 • Geertje

  @ Mijke
  Je hebt helemaal gelijk! Dank je voor de correctie.
  Te snel neergezet; het is het Marks & Spencer gebouw.
  Waarom Meddens in mijn hoofd blijft zitten is me een raadsel…

 • Wendy Den Haag

  Ook ik heb een en ander goed kunnen bekijken, vanuit het raam van het sportinstituut waren de opgraving en oude funcamenten goed te zien. Kreeg echter niet de indruk dat er deze week een heel intensief onderzoek werd verricht, maar wellicht zijn de objecten tientallenjaren geleden al uitstekend gedocumenteerd, bij de vorige nieuwbouw.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.