Uncategorized

National Geographic Fotowedstrijd 2019: de winnaars

National Geographic Fotowedstrijd 2019
Alle winnaars van de National Geographic Fotowedstrijd 2019

Op 17 november vond de prijsuitreiking plaats van de National Geographic Fotowedstrijd 2019 in het Museon.
Een werkelijk prachtige dag vol zon. Vrolijke mensen en een goed verzorgd evenement maakten het tot een mooi feest. Zeker voor alle winnaars.
En dat waren er nogal wat: jonge mensen en ouderen. Maar allemaal amateur fotografen.
Al waren er wel een aantal heel erg goede….

National Geographic Fotowedstrijd 2019
een volle zaal

Om 13.00 uur werd iedereen in het Museon verwelkomd. Je kon koffie, thee of water nemen met iets lekkers erbij. De keuze was gigantisch.
Om 14.00 uur mocht iedereen naar de zaal, waar de prijsuitreiking plaatsvond.
Het was druk, de donkere zaal was enorm gevuld zoals je kan zien op bovenstaande foto.
Direct werd begonnen met de prijsuitreiking, na eerst iedereen te vertellen dat elke foto die het tot deze nominatie had gered een winnende foto was. Er waren zo veel inzendingen geweest, dat wie nu nog over was een prachtig beeld had ingestuurd.

juryleden
De jury: vlnr. Kantelberg als hoofdredacteur van National Geographic Magazine, Marco Borsato, Sacha de Boer, Frederik Buyckx en Nat Geo Junior-hoofdredacteur Renske Lamers

De National Geographic Fotowedstrijd is een aansprekend evenement. Meer dan tienduizend foto’s werden verzonden uit België en Nederland. Uit dat enorme aantal werden 45 finalisten geselecteerd, verdeeld over drie categorieën: Mens, Dier en Landschap.
Het eindoordeel werd, zoals elk jaar, voltrokken door een vakjury, bestaande uit National Geographic­ hoofdredacteur Arno Kantelberg (voorzitter), Sacha de Boer, Marco Borsato, National Geographic Junior­hoofdredacteur Renske Lamers en de Vlaamse fotograaf Frederik Buyckx.

National Geographic Fotowedstrijd 2019
De publieksfoto die heeft gewonnen met uiterst links de fotograaf

De winnende publieksfoto was eerlijk gezegd mijn favoriet.
Een fotograaf die deze foto in Congo heeft gemaakt. De man op de foto is blind geworden door fout handelen van zogenaamde “artsen”. Voor slechts 50 euro had hij zijn zicht kunnen houden. Saillant detail was dat de fotograaf zelf een chronische oogziekte heeft. Zonder hulp zou ook hij blind zijn. Door speciale contactlenzen kan hij zien.

National Geographic Fotowedstrijd 2019
De winnaar van de vakjury

De winnende foto van de vakjury was van het meisje Emma, in zwart­wit vastgelegd door Colette Lukassen. Het portret won de juryprijs in de categorie Mens én werd gekozen tot overall winnaar.
De foto vertelt het verhaal van Emma, een meisje dat werd geboren als Gijs. Emma (11) heeft een zusje en twee oudere broers. Op de zomerse foto draagt ze een bikini, de handdoek heeft ze als een stola over haar armen gedrapeerd. Zo fragiel als ze oogt (ze is tenslotte pas elf jaar), zo vol zelfvertrouwen blikt ze in de camera – een even ontroerend als krachtig statement.
Pas als je de foto voor de tweede of zelfs derde keer ziet, je beseft dat het niet om een meisje gaat, maar dat ze “in transitie is”.

Voor alle foto’s en natuurlijk ook de winnende, kijk op deze link.
Wil je de foto’s met eigen ogen zien? De tentoonstelling National Geographic – Colors of the World is te zien t/m 1 maart 2020 in het Museon.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.