Politiek,  Wijknieuws

Manifest actiecomité Zuidwest op z’n best aangeboden

Manifest actiecomité Zuidwest
Manifest actiecomité Zuidwest wordt middels een koffertje en poster aan burgemeester Van Zanen aangeboden

Vandaag was het zover: het Manifest actiecomité Zuidwest op zijn best werd aangeboden aan de burgemeester Van Zanen en de raadsleden.
Al vroeg stond ik “naast de veren” want als het enigszins kon, wilde ik de overhandiging ook persoonlijk meemaken.
Gelukkig kon het én was het best droog. Op de fiets toog ik naar het “IJspaleis”, ofterwijl het Stadhuis. Hier riep ik iedereen al op ook te komen.

Escamp.
Het is in mijn ogen (nog) de mooiste wijk. Overal groen. Altijd de mogelijkheid de drukte te ontvluchten. Een paar prachtige stadsparken: De Uithof en het Zuiderpark. En heb je een auto dan ben je zo de stad uit.
Er is veel differentiatie. Dure woningen en sociale woningbouw. Kijk ik naar mijn straat, is er veel samenhang. Veel mensen bekommeren zich om de buurt en hun buren. Al was deze cohesie vroeger nog groter.

Manifest actiecomité Zuidwest
Een knuffel voor de burgemeester werd lief in ontvangst genomen

Dit had meerdere oorzaken. De sloop en nieuwbouw maar ook afbraak van bewonersorganisaties (Vrederust en Bouwlust) maakten dat mensen niet meer op de hoogte werden gebracht van veranderingen.
Ook merk ik, dat de armoede in veel wijken groot is. Er achterstanden zijn in taal, onderwijs, taalvaardigheid, digitale vaardigheid en ga zo maar door. Hierdoor lijkt het, alsof veel mensen zich achter de voordeur verbergen. Niet voor niets worden veel wijken “achterstandswijken” genoemd.

De nieuwbouw had moeten zorgen voor een oppepper van de wijken. Rijke mensen zouden tenslotte meer geld in de wijk brengen.
Dit is helaas niet gebleken.
De kinderen van deze mensen gaan op school in andere wijken en de boodschappen worden ofwel thuis bezorgd ofwel in een andere omgeving gedaan.

Manifest actiecomité Zuidwest
Met een groot spandoek waren wijkbewoners naar de raadszaal gekomen

We komen nu in een situatie, waarbij hele wijken “platgegooid” worden. Op dezelfde plek komen nóg meer huizen (immense verdichting). Ik heb het al eerder geschreven: het kwalitatieve groen verdwijnt. Groen boven een parkeergarage heeft niet de potentie als dat van een tuin.
Dat er niet in de tuinen wordt gespeeld is onzin. Kinderen spelen pas, als ze uit school komen. Zijn er uitdagende stukken groen zijn ze er echt wel te vinden!

Maar hoe zal het zijn, als straten verdwijnen en hoogbouw verschijnt?
Waar blijft de sociale cohesie? In flatgebouwen is sowieso al veel minder saamhorigheid dan als in laagbouw.
Met de wetenschap dat veel laagbouw in de Zichten, Gaarden én Dreven verdwijnt en er hoogbouw komt, zal , ook al is er een terugkeergarantie, de wijken nog verder verpauperen. Het verantwoordelijkheidsgevoel voor je buurt verdwijnt namelijk als je anoniem kan blijven.

Afijn.
Jarenlang werd gestreden voor een fijn Zuidwest.
Heel veel plannen werden gesmeed, zodat iedereen weer trots op zijn wijk zou zijn. Zuidwest op zijn best! Maar nu lijkt het, alsof alles tot een stilstand is gekomen. Financieel staat Den Haag er ook minder rooskleurig voor dan voor corona.
Maar de ellende in Zuidwest is niet afgenomen! Eerder verslechterd.

Manifest actiecomité Zuidwest
Burgemeester Van Zanen krijgt ook een t-shirt van Zuidwest op zijn best. Tevens werden aan hem veel vragen gesteld

Het Manifest actiecomité Zuidwest werd dan ook vandaag overhandigd aan burgemeester Van Zanen.
In de foyer van de raadszaal op het stadhuis waren heel veel bewoners van de diverse wijken bijeen gekomen, om hun zorgen te benadrukken tijdens de overhandiging van het manifest. Want het stoort veel mensen, dat nu, tijdens de formatie van een nieuw B&W Zuidwest niet eens wordt genoemd!

Wethouder Balster gaf aan, dat dinsdag is besloten door het stadsbestuur tot het inrichten van een programmaorganisatie onder leiding van een spoedig aan te stellen Directeur Aanpak Zuidwest. Ook burgemeester Van Zanen gaf aan, dat Zuidwest wel degelijk weer een mooie wijk wordt om in te wonen en dat de aandacht erop gevestigd wordt.

Laten we het hopen.
Graag wil ik gelukkig blijven in mijn wijk.
Want Zuidwest moet mooi en leefbaar blijven.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.